Co uvařit z niceho? 15 jednoduchých a chutných receptů

Co uvařit z niceho? 15 jednoduchých a chutných receptů

Přepočítání množství ingrediencí

Přepočítejte množství ingrediencí v receptech

Zadejte, kolik hovězího nice máte a nástroj vám přepočítá přesné množství ingrediencí pro váš recept.

Výsledek

Po výpočtu se zde zobrazí přesné množství ingrediencí pro váš recept.

Co uvařit z niceho? Proč to vůbec má smysl?

Nice je ten druh masa, který většina lidí považuje za zbytek. Koupíš si celou hovězí výběr, vyřízneš steaky, něco na gril, a zbytek - nice - skončí v lednici jako nevědomý zbytek. Ale to je chyba. Nice není odpad. Je to hovězí nice, které má v sobě všechno, co potřebuješ: chuť, gelatinu, tuk a hluboký sýrový aroma. Když ho správně zpracuješ, můžeš z něj udělat něco, co bude lepší než ten steak, který jsi vyřízl.

Největší chyba? Ho hodit do vývaru a zapomenout. Nice je ideální pro pomalé vaření - díky svému obsahu kolagenu a tuku se při dlouhém vaření rozpadá na měkké vlákna, které se rozpadnou na vlastním tuku a dávají masu bohatou, kremovou texturu. A to vše bez toho, abys musel platit za dražší kusy.

1. Klasický hovězí vývar z niceho

Nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak využít nice. Potřebuješ jen nice, vodu, cibuli, mrkev, petržel, česnek a trochu soli. Nic víc.

  • 300 g niceho (můžeš použít i zbytky z grilu)
  • 1 l vody
  • 1 cibule, celá, s kůrou
  • 2 mrkve, nakrájené na půlky
  • 1 kořen petržele, nakrájený
  • 2 zuby česnaku, rozdrtěné
  • 1 lžíce soli

Vlož vše do hrnce, přidej vodu, nech vřít, pak sníž teplotu na nejnižší možnou a nech vařit 6-8 hodin. Pokud chceš čistý vývar, odstraň pěnu po prvních 15 minutách. Potom nech vařit bez přikrytí. Na konci odstraň všechny tučné části a filtruj přes jemné síto. Vývar můžeš použít na polévky, rýži, nebo ho zmrznout pro budoucí použití. Tenhle vývar má tak silnou chuť, že ho můžeš pít i samostatně - jako teplý nápoj na chladný večer.

2. Hovězí nice v červeném víně s houbami

Tento recept je ideální pro víkendový večer. Je pomalý, ale stojí to za to. Výsledek je maso, které se rozpadá na vidličku a má chuť, která ti zůstane v paměti.

  • 500 g niceho
  • 1 láhev červeného vína (např. Pinot Noir)
  • 200 g čerstvých hub (např. hříbky nebo šampióny)
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 lžíce rajčatové pásty
  • 2 větévky tymiánu
  • 1 list listového listu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli

Na pánvi rozehřej olej, přidej nice a opékej ho na všech stranách, dokud není hnědý. Přidej cibuli a vař 5 minut. Přidej rajčatovou pástu a vař další 2 minuty. Vlož mouku, promíchej a nech vařit 1 minutu. Přidej víno, cukr, sůl, tymián a list. Nech vařit 10 minut, dokud se víno nezmenší o polovinu. Přidej houby a přelij vodou, až pokryje maso. Zavři hrnec a nech vařit 3 hodiny na nejnižším ohni. Na konci odstraň list a tymián. Podávej s bramborovým puré nebo hranolkami.

3. Nice v nízké teplotě - jako steak, ale lepší

Nejde o klasický steak. Tady nice dostane šanci ukázat, co umí. Teplota 60 °C po dobu 12 hodin přemění těžce zpracovatelné maso na něco, co je měkké jako máslo.

  • 600 g niceho
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 4 zuby česnaku, celé
  • 3 větévky tymiánu

Na nice nasaď sol a pepř, přidej česnek a tymián. Vlož do vaků na vakuumování a vyčerpej vzduch. Pokud nemáš vakuum, zabal do dvou vrstev folie a zapečet. Nastav vařič na 60 °C a nech nice vařit 12 hodin. Po uplynutí času vytáhni z vody, osuš a rychle opékej na horké pánvi 1 minutu na každé straně. Výsledek? Maso, které se rozpadá na vidličku, ale má kůru jako steak. Podávej s přílohou z pečených zelenin.

4. Nice v kávě - nečekaná kombinace, ale skvělá

Ne, to není chyba. Káva a maso spolu fungují. Káva přidá hloubku, kouř a mírnou hořkost, která vynikne v kombinaci s tukem z niceho.

  • 400 g niceho
  • 1 šálek silné kávy (bez mléka a cukru)
  • 1 lžíce čokolády 85 %
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená

Opékej nice na pánvi. Přidej cibuli a vař 5 minut. Přidej kávu, čokoládu, hořčici, med a sójovou omáčku. Nech vařit 2 hodiny na nízkém ohni. Maso se bude rozpadat. Podávej s rýží nebo pohankou. Tento recept je oblíbený u kuchařů, kteří hledají neobvyklé kombinace - a je to jedna z těch, které vás překvapí.

5. Nice v klasické polévce s fazolemi

Polévka, kterou ti bude chutnat i když jsi nemocný. Základ je nice, který dává polévce hloubku, kterou nemůžeš dosáhnout žádnou jinou surovinou.

  • 300 g niceho
  • 200 g bílých fazolí (sušených)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 2 lžíce rajčatové pásty
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře

Fazole namoč na noc. V hrnci rozehřej olej, opékej nice a cibuli. Přidej mrkev a petržel. Přidej rajčatovou pástu a kukuřičnou mouku. Promíchej a vař 2 minuty. Přidej vodu a fazole. Nech vařit 2 hodiny. Na konci odstraň nice a rozdrtěj ho na vidličku. Vrať ho zpět do polévky. Podávej s čerstvým chlebem.

6. Nice v šťávě - česká verze gouláše

Tady se nice přemění v něco, co je jako gouláš, ale s vícem chuti a méněm tuku.

  • 500 g niceho
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce česnaku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce kyselé smetany
  • 1 lžíce soli

Opékej nice na pánvi. Přidej cibuli a vař 5 minut. Přidej papriku a česnek. Promíchej. Přidej vodu a nech vařit 2 hodiny. Na konci přidej kyselou smetanu. Podávej s knedlíky. Tento recept je ideální pro děti - má jemnou chuť, ale stále je to maso.

Měkké hovězí nice se rozpadá na vidličku v červeném víně s houbami a tymiánem.

7. Nice v klobásce - domácí klobáska z niceho

Chceš klobásku, ale nemáš čas na klasické maso? Nice je tvůj přítel.

  • 500 g niceho
  • 150 g vepřového tuku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce kmín
  • 1 lžíce česnaku
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 klobáska (přírodní plíce)

Nice a tuk nasekej na malé kousky. Přidej všechny koření a vinný ocet. Promíchej. Naplň klobásku. Zavěš na 24 hodin v chladu. Potom vař 45 minut v horké vodě (80 °C). Podávej s horčicí a bramborovým salátem.

8. Nice v nízkém teplotním pečení - jako v restauraci

Pokud máš pec s funkcí pomalého pečení, použij ji. Nice v 90 °C po 8 hodinách je jednoduše neuvěřitelné.

  • 600 g niceho
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce česnaku
  • 3 větévky tymiánu

Na nice nasaď sol, pepř, česnek a tymián. Vlož do pečicího pytlu nebo do hrnce s víčkem. Vlož do peci na 90 °C. Nech 8 hodin. Po uplynutí času vytáhni, osuš a opékej 2 minuty na pánvi. Podávej s rýží a zeleninou.

9. Nice v šťávě s kyselou zelím

Česká klasika s novým zážitkem. Kyselé zelí je ideální doplněk pro nice - zneužívá jeho tuk a dává mu kyselou chuť, která ho vyrovnává.

  • 400 g niceho
  • 300 g kyselého zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře

Opékej nice na pánvi. Přidej cibuli a vař 5 minut. Přidej kyselé zelí, cukr, sůl a pepř. Přidej vodu, až pokryje maso. Nech vařit 2 hodiny. Podávej s bramborovým puré.

10. Nice v nízké teplotě s medem a hořčicí

Sladká a hořká kombinace, která funguje jako v klasickém gouláši.

  • 500 g niceho
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře

Na nice nasaď med, hořčici, olej, sůl a pepř. Vlož do hrnce, přidej vodu a nech vařit 4 hodiny na nízkém ohni. Podávej s bramborami.

11. Nice v klasické české polévce

Polévka, kterou znáš od dětství - ale s niceho. Výsledek je silnější, bohatší.

  • 300 g niceho
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 1 lžíce rajčatové pásty
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžíce soli

Opékej nice, přidej cibuli, mrkev, petržel. Přidej rajčatovou pástu a mouku. Přidej vodu a nech vařit 2 hodiny. Podávej s bramborami.

12. Nice v klasickém gouláši

Nejznámější český recept - s niceho. Výsledek je hlubší, bohatší.

  • 500 g niceho
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře
  • 200 ml vody

Opékej nice a cibuli. Přidej papriku. Přidej vodu. Nech vařit 2 hodiny. Podávej s knedlíky.

Vakuumované nice ve vodní lázni při 60 °C, připravované pomalým vařením.

13. Nice v černém víně s houbami

Podobný jako červený, ale s větší hloubkou.

  • 500 g niceho
  • 1 láhev černého vína
  • 200 g hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce rajčatové pásty
  • 1 lžíce soli

Opékej nice, přidej cibuli, rajčatovou pástu, víno a houby. Nech vařit 3 hodiny. Podávej s rýží.

14. Nice v klasickém česneku s kyselou smetanou

Jednoduché, ale výkonné. Česnek a kyselá smetana vyrovnávají tuk.

  • 400 g niceho
  • 4 zuby česnaku
  • 1 lžíce kyselé smetany
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce soli

Opékej nice. Přidej česnek a vař 5 minut. Přidej kyselou smetanu. Nech vařit 1 hodinu. Podávej s bramborami.

15. Nice v klasickém českém zelí

Nejčastější recept - ale s niceho. Výsledek je neuvěřitelný.

  • 500 g niceho
  • 300 g zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce černého pepře

Opékej nice a cibuli. Přidej zelí. Přidej vodu. Nech vařit 2 hodiny. Podávej s bramborami.

Co s nicem dělat, když ho nemáš k dispozici?

Nice není jen zbytek. Je to kus masa, který má svou vlastní identitu. Když ho správně zpracuješ, můžeš z něj udělat něco, co je lepší než steak. Nezapomeň: nice je ideální pro pomalé vaření. Nejde o rychlost - jde o čas. A čas je to, co dává nice jeho skutečnou chuť.

Co dělat s přebytkem niceho?

Když máš víc niceho, než potřebuješ, nevyrhávej ho. Zmrzni ho. Vlož do zámků, označ a zmrzni. Můžeš ho použít za měsíc - nebo za rok. Vývar z niceho můžeš zmrznout v kostkách - ideální pro polévky, rýži nebo těstoviny.

Co se stane, když nice příliš vaříš?

Nice je odolné. Můžeš ho vařit 12 hodin - a stále bude dobré. Ale pokud ho příliš vaříš, může se stát, že se rozpadne na příliš malé kousky. To není špatné - jen jiné. Můžeš ho použít jako přísadu do polévky nebo do rýže. Nic se neztratí.

Je nice zdravé?

Yes. Nice je bohaté na kolagen - který podporuje klouby, kůži a střevo. Je také bohaté na železo a vitamín B12. Pokud ho vaříš pomalu a bez příliš mnoha tuků, je to jedna z nejzdravějších možností, jak jíst maso.

Lenka Rozsypalová

Jsem Lenka Rozsypalová, profesionální gastronomka s více než 20letou kariérou. Své nápady, postřehy a znalosti sdílím ráda v článcích o receptech a vaření. Mým štěstím je, že mohu spojit svou profesní dráhu s něčím, co mě skutečně baví – s vařením a psaním. Mým koníčkem je také objevování nových surovin a jejich vzájemných kombinací při tvorbě receptů.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co Upect na párty?

Co vařit bez masa?

Co na oběd v sobotu?

© 2025. Všechna práva vyhrazena.