Koření je základem chuti
Ahoj, jmenuji se Jana a jsem obrovská fanda všeho, co má něco společného s jídlem. Jednou z mých oblíbených věcí je experimentování s kořením. Kdo by řekl, že něco tak malého může mít tak velký vliv na chutě, které můžeme vytvořit? Ale představte si, vaše oblíbené americké brambory. Mmn, dokážete ucítit tu křupavost? A co teprve ta aroma – ta směs sladkosti brambor a koření... No, to je prostě nepopsatelné. Primárně máme jeden základní rady: Pokud se rozhodnete koření použít, méně je někdy více. Přemíra koření může překrýt chutě ostatních surovin.
Tradiční americká koření
Dobrá, takže jaké koření se tedy dává na americké brambory? Máme tu celou řadu možností, ale je tu několik, které jsou zvlášť oblíbené a v Americe tradičně používané. Začněme s paprikou. Její sladký a trochu kouřový tón dodává bramborám úžasnou chuť. Pak tu máme dále česnek. Česnek jsou pro mě americké brambory jako Micky pro Minnie – prostě jsou určeni být spolu. Posypeme čerstvým česnekem nebo sušeným, obě varianty jsou vynikající. A nakonec, nemohu opomenout klasickou mořskou sůl a černý pepř. Sůl dodává bramborám tu správnou chutnost a černý pepř tomu všemu dodá šmrnc.
Intermezzo: Malá historka ze života
Povím vám malý příběh. Jednou jsem byla na návštěvě u přátel v Americe, konkrétně v Texasu, a uvařili pro mě americké brambory. Vůně byla tak lahodná, že jsem se nemohla dočkat, až se pustím do jídla. Ale když jsem do nich kousla... byly tak ostré, že jsem málem vyletěla z kůže! Vyvstala otázka – cože to na ty brambory dali? Když jsem se zeptala, zjistila jsem, že použili koření zvané cajun, které je v jižní Americe moc oblíbené. Tenkrát jsem se naučila, že nikdy neodhadnete, jaké koření mohou Američané na své brambory dát!
Experimentování s kořením
Ale co když jste zvědaví a chcete experimentovat? Co když chcete svým americkým bramborám dodat něco netradičního? No, já mám několik nápadů... Co třeba kari koření? Kari koření dodá bramborám exotický nádech a upevní jejich chutě. Zeptejte se na názor vašich chuťových pohárků a zkuste to! Další možností je rozmarýn. Rozmarýn dodá bramborám jemnou a uklidňující chuť, která je jednoduše úžasná. Nebo co třeba zázvor? Ano, slyšíte správně. Zázvor může vašim bramborám dodat pikantní a svěží chuť. Ale pozor, s zázvorem opatrně, je velmi silný.
Nejen koření, ale i bylinky
Když už mluvíme o bramborách a kořením, nemohu opomenout bylinky. Čerstvé bylinky dodají vašim bramborům další vrstvu chuti a také přidají vizuální krásu vašemu pokrmu. Fakt je ten, že čerstvé bylinky mají intenzivnější a čistší chuť než sušené, takže pokud je máte po ruce, určitě je využijte. Klasikou je polévková směs, která obsahuje petrželku, majoránku a kopr. Kromě této směsi si můžete s chutími pohrát a přidat třeba bazalku, tymián, nebo dokonce mátu. Jednou jsem zkusila americké brambory s máta a bylo to zvláštní, ale velmi chutné.
Na závěr vás chci povzbudit, abyste vy jste se nebáli experimentovat. Každý máme jiné chuťové preference, takže nebojte se vytvářet své vlastní unikátní směsi koření a bylinek. Jídlo je umění, které se má sdílet. Příště, když budete dělat americké brambory, vzpomeňte na toto a zkuste něco nového.
Související příspěvky
Tyto příspěvky se vám mohou také líbit
Napsat komentář