Čemu se vyhnout, když chystáte maso na gril
Kde jinde začít, než s tím, co dělat raději neděláme. Toto je omyl, který může zničit vaše grilování ještě dříve, než začne. Máte tendenci nechat maso ležet v marinádě celou noc? To je chyba, kterou jsem taky dělal. Najednou je maso měkké až moc a chutná jen jako marináda. Během mnoha let jsem zjistil, že nejlepší je marinovat maso maximálně dvě hodiny před grilováním. Jasně, můžete zkusit hodinu, ale dvě hodiny jsou tak akorát.
Grilování na nízké teplotě – cesta k úspěchu
Nepochybně, jednou z nejdůležitějších součástí správného grilování je teplota. Teď si možná říkáte, že na vysokou teplotu musíte mít drahý gril, ale to není pravda. Naopak, nízkoteplotní grilování je cestou k úspěchu. Můžu prozradit, že pokud pečete maso příliš rychle, ztrácí svou šťavnatost a stává se suchým. To je moment, kdy začnou slzy a já to vím, protože jsem tam byl. Ale nemusíte si dělat starosti, stačí pečení zvolnit, dát masu čas a bude krásně šťavnaté. Jak by řekla moje kočka Mína, kdyby mohla mluvit: "Pomalost je klíčem k dokonalosti."
Vyvarujte se horcovi!
Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem horcovi na grilování. Vždycky mi přišel zbytečný. A pak jsem si jednoho dne přečetl článek o tom, jak horčice mění chutě jídla a uvědomil jsem si, že jsem se mýlil. Horčice v marinádě maso nádherně zvláční a dodá mu nádhernou chut', pokud ji přidáte s mírou. Pokud mám tedy ještě jednu radu, tak to je tato: nebojte se experimentovat s chutěmi, můžete být mile překvapeni!
Maso na grilu a teplota pokojová
Možná jste se už setkali s tím, že maso by mělo být před grilováním na pokojových teplotách. Ne, že byste ho měli nechat ležet na sluníčku celý den, ale hodinu před grilováním by mělo být mimo ledničku. Také jsem byl skeptický, ale po několika pokusech se mi povedlo zjistit, že maso takhle skutečně lépe chutná. Možná to má co do činění s tím, že teplota masa je před uvařením konzistentní, ale kdo ví. Zkuste to, třeba vás to překvapí!
Secret tipy pro grilování masa
Grilování je pro mě jako voyage. Objevili jste už ten fantastický pocit, když vytáhnete maso přesně v tu pravou chvíli, takže je krásně šťavnaté a načechrané? Já ano a je to nádherný pocit. Ale jde to ještě vylepšit – zkuste špetku soli přidat až po vytáhnutí masa z grilu. Uvidíte, jak to změní chut’ celého masa. Sůl dodá masu tu správnou šťavnatost a chuť bude intenzivnější. Stejně jako já to miluje i moje rodina. Matěj a Lenka mi vždycky říkají, že nic lepšího neochutnali, a věřte mi, ty děti jsou přísní soudci!
Souhra koření
Jedna věc je jasná: koření je naše kulinářská měna. Kolikrát už jste slyšeli, že koření dělá všechnu práci? Ale jaká je ta správná kombinace pro grilované maso? Musíte experimentovat! Osobně dávám přednost čerstvému rozmarýnu, tymiánu a koriandru. Ale každý má jiný vkus. Důležité je, aby koření bylo čerstvé. Staré koření ztrácí svou chuť a může zničit celé jídlo. Nevěříte mi? Vyzkoušejte to! Možná je to trochu více práce, ale výsledek stojí za to.
Odpočívání masa – poslední krok k dokonalosti
Mnozí z nás považují za nutnost okamžitě se pustit do masného pokladu, jakmile jej sundáme z roštu. Ale let mi ukázalo, že je důležité dát masu čas odpočinout. Co to znamená? No, jen si představte, že maso je po dlouhém dni práce unavené a potřebuje si odpočinout. A teď vážně, pokud ještě nevíte, što znamená \"odpočívání\" masa, jedná se o to, že masu necháme pár minut ležet předtím, než ho podáváme. Mělo by to zůstat pokryté, aby se v něm uchovaly všechny šťávy. Když jsem to poprvé zkusil, byl jsem ohromen tou změnou. Maso bylo šťavnatější a měkčí než kdy předtím. Takže, pokud vás někdo příště poprosí, aby jste maso nechali odpočinout, udělejte mu ten prosaz a vy sami budete překvapeni!
Související příspěvky
Tyto příspěvky se vám mohou také líbit
Napsat komentář