Jak se dělá Blanšírování?

Jak se dělá Blanšírování?

Děláme si zahrádku s blanšírováním

Možná se ptáte, co to vlastně je, to blanšírování, a k čemu to je dobře? Vězte, že jde o skvělý kulinářský trik, kterým dosáhnete mnoha pozitivních věcí. Nabízí unikátní uložení živin v potravině, zlepšení chuti a také zlepšení vizuální prezentace jídla. Při blanšírování tak můžeme například zachovat krásnou zelenou barvu zeleniny, nebo naopak odstranit některé nežádoucí složky, jako je kyselost z rajčat. Pro začátek mi dovolte vysvětlit, co to vlastně to blanšírování je.

Návod, co je to blanšírování

Blanšírování je kulinářská technika, kdy potraviny (nejčastěji zeleninu, ale i ovoce, ryby, nebo maso) krátce povaříme v osolené vodě a poté rychle schladíme ve studené vodě. Tato technika je skvělá pro zachování barvy, struktury, ale hlavně chuti potravin. Navíc pomocí blanšírování můžete zmírnit nebo úplně odstranit některé silné a nežádoucí chutě, jako je například hořkost u některých druhů zeleniny.

Jak se dělá blanšírování - krok za krokem

Pokud jste jako já a nemáte moc trpělivosti, tak nebojte, blanšírování je rychlá a jednoduchá technika, kterou si může osvojit úplně každý. Vlastně je to tak rychlé, že v době, kdy si uvaříte kávou, můžete po boku mít už hotovou blanšírovanou zeleninu. Začneme tím, že si připravíme velkou mísu s ledovou vodou. Tuto mísu postavíme vedle hrnce s vroucí osolenou vodou. Potom si vezmeme zeleninu, kterou chceme blanšírovat, a dáme ji do vroucí vody. Po několika minutách, až zelenina změní barvu a zůstane křupavá, ji okamžitě vyjmeme a ponoříme do ledové vody. Voilà, máte hotové blanšírované jídlo.

Poznámky a tipy pro dokonalé blanšírování

Není vždy snadné určit přesný čas, jak dlouho by měla potravina v osolené vodě zůstat. Jak dlouho blanšírovat potraviny záleží na tom, jakou strukturu a chut' chcete dosáhnout. Například pro křupavé a svěží zeleniny, jako je brokolice, může stačit jen minutka. Naopak pro tvrdší zeleninu, jako je mrkev, budete potřebovat trochu více času. Záleží také na tom, jak máte zeleninu nakrájenou. Nicméně, blanšírování je velmi flexibilní technika a můžete si ji upravit podle svých představ.

Blanšírování v mé kuchyni

Blanšírovaní je technika, kterou jsem si osvojil již před mnoha lety a neumím si představit, že bych měl tuto jednoduchou, ale moc efektivní metodu opustit. Moc rád ji využívám především u zeleniny, protože mi umožňuje zachovat její krásnou barvu a skvělou texturu. Kromě toho je to také skvělý trik, jak se rychle a efektivně zbavit některých nežádoucích chutí, což hodně oceňuje i moje rodina. Mám totiž dvě děti, Elišku a Daniela, a oba jsou dost vybíraví, co se týče jídla. S pomocí blanšírování ale mohu připravit zdravé a chutné jídlo, které se jim bude skutečně líbit.

S blanšírováním do budoucna

Jsem přesvědčen, že blanšírování je technika, kterou by měl znát každý, kdo má rád kuchyni a chce si v ní pohrát. Ať už jste začátečník, nebo zkušený kuchař, blanšírování vás jistě nadchne svou jednoduchostí a efektivitou. Je to skvělý způsob, jak připravit zdravé, chutné a vizuálně atraktivní jídlo. A pokud jste jako já a máte rádi experimenty v kuchyni, věřím, že vás blanšírování nadchne stejně jako mě. Už se těším na další blanšírovací dobrodružství a jsem přesvědčený, že se na ně těšíte i vy. Tak na zdraví a dobrou chuť!

František Němec

Jsem expert na gastronomii, pracuji jako šéfkuchař v prestižním olomouckém restaurantu. Ve svém volném čase se nejraději věnuji psaní o vaření a receptech, které rád sdílím na svém blogu i v kuchařských knihách, které jsem napsal. Mou vášní je také cestování, protože mi to umožňuje objevovat nové chutě a inspiraci pro moje recepty.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Jak správně smažit kuřecí maso?

Jak udělat těstoviny s mákem?

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.