Co si dát na chleba? Tato otázka se objevuje každý den - ráno před prací, večer po návratu domů, nebo když máte hlad a v lednici je jen pár věcí. Nejde jen o to naplnit žaludek. Chleba s něčím je jedna z nejčastějších jídel v české domácnosti, a přesto je často přehlížená jako něco „normálního“. Ale správně vybrané těsto, máslo, sýr nebo nakládaná zelenina může udělat z jednoduchého snídání nebo večeře skutečnou radost.
Nejjednodušší, ale nejlepší: máslo a sůl
Nezapomeňte na základ. Kvalitní máslo z kravského mléka, nejlépe z kvalitního krmení, je sama o sobě pokrm. Nechte ho na chleba trochu roztát - ne příliš, jen dost, aby se lehce vstříklo do pórů. Přidejte trochu hrubé mořské soli nebo klasického sůlky. To je vše. Žádná přísada, žádný šum. A přesto je to jedna z nejčastějších věcí, které si pamatuju z dětství, kdy máma připravovala snídani pro čtyři děti. Když je chleba čerstvý, málo pečený, a máslo je skutečně kvalitní, tak to nemá konkurenci.
Chleba s rajčaty a bazalkou
Tady je klasika, která se nezastaví. Použijte čerstvá rajčata - ne z obchodu, ale z trhu nebo z vlastní zahrady. Nakrájejte je na tenké plátky, přes ně položte několik listů bazalky. Přidejte trochu olivového oleje, trochu sůlky a čerstvého pepře. Pokud máte, přidejte kousek mozzarely. Toto je ideální pro léto, ale funguje i v zimě, kdy máte dobrá rajčata z konzerv. Vážně - nezaměňujte je za výrobní rajčata z plastového obalu. Tam, kde je chuť, tam je i výsledek.
Sýr na chleba: od běžného po nečekaný
Sýr je jedna z největších výhod české kuchyně. Nejen Gouda nebo ementál. Zkuste olomoucké tvarůžky - jejich silná chuť se vyniká na čerstvém žitném chlebě. Nebo slaný sýr s cibulkou a pepřem - jen ho rozmažte a přidejte trochu křupavého okurkového salátu. A pokud chcete něco moderního, zkusíte červený vínový sýr s medem. Ano, med. Zkuste to. Sladká a solená kombinace vás překvapí. Nezapomeňte, že sýr na chleba funguje nejlépe, když je teplý. Nechte ho pár minut venku z lednice, než ho rozmažete.
Chleba s vepřovou šunkou a hořčicí
Večeře za pět minut? Vyndejte z lednice kvalitní šunku - ne tu z balíčku, ale tu, která má kůži a je vystažená. Položte ji na chleba, přidejte trochu české hořčice (ne ten plastový sáček z obchodu), a pokud máte, trochu zeleného salátu. To je vše. Nevyžaduje to nic složitého. Ale díky kvalitě šunky a hořčice je to nápad, který vás překvapí. Většina lidí si myslí, že šunka je jen pro sendviče. Ale na chlebě, s hořčicí, je to jiná věc.
Nakládaná zelenina - nejen pro vánoce
Nakládaná okurka, křen, cibulka, petrželka - všechno to může být na chlebě. Nezapomeňte na to, že nakládaná zelenina není jen pro vánoce. Když máte v skříni nějakou vlastní nakládanou zeleninu, je to zázrak. Položte na chleba kousek okurky, trochu křenu, pár kousků cibulky a trochu oleje z lahve. Přidejte trochu sýra nebo máslo. Je to chutné, křupavé a výživné. A pokud máte vlastní nakládání, je to i levné. V zimě je to jedna z mála věcí, které vás připomínají na léto.
Chleba s rybími výrobky
Ne všichni si to představují, ale ryby na chlebě jsou skvělé. Zkusíte zakouřený losos s křehkým sýrem a citronovou šťávou. Nebo šprotky v oleji - ne ty z plechovky, ale ty, které jsou v sklenici s bylinkami. Položte je na chleba, přidejte trochu cibulky a pár listů petrželky. Je to jednoduché, ale náročné na chuť. A je to výborné, když chcete něco lehce, ale s výrazem.
Chleba s vajíčkem
Varíte vajíčko na měkko? Položte ho na chleba, přidejte trochu soli, pepře a trochu másla. Nebo ho rozmažte a smíchejte s drobnými kousky cibulky. To je jednoduché, ale výživné. A pokud chcete něco víc, zkusíte francouzské vajíčko - vajíčko upečené v chlebě. Nejde o složitost, jde o chuť. A když je vajíčko správně uvařené, tak je to jako malý pokrm.
Chleba s medem a sýrem
Tady je nápad, který se často přehlíží. Kvalitní med - třeba z kytice nebo z dubu - a trochu kyselého sýra, jako je tvrdý sýr s plísní nebo čerstvý tvarůžek. Med je sladký, sýr je solený a kyselý. Spolu to vytváří rovnováhu, která vás překvapí. Nezapomeňte, že med by měl být tekutý - ne křupavý. A sýr by měl být teplý. Toto je perfektní pro večer, kdy chcete něco lehkého, ale s chuťovým dojmem.
Chleba s klasickým těstovinovým salátem
Ano, těstoviny můžou být na chlebě. Zkusíte malé kousky těstovin z klasického salátu - s máslem, cibulkou, petrželkou a trochu octa. Položte to na chleba. Je to nečekané, ale funguje. Většina lidí si myslí, že těstoviny jsou jen na talíři. Ale na chlebě, když jsou chladné a křupavé, jsou to malé kousky chuti. A pokud máte zbytky z večeře, je to ideální způsob, jak je využít.
Chleba s avokádem
Avokádo není jen pro Instagram. Změkčete ho, rozmažte na chlebě, přidejte trochu soli, pepře a trochu citronové šťávy. Pokud máte, přidejte kousek nakládaného česneku nebo trochu křupavého šunkového kousku. Je to zdravé, nasycené a výrazné. A pokud máte avokádo, které je příliš zralé, je to perfektní způsob, jak ho využít. Nezapomeňte - nechávejte ho na chlebě příliš dlouho. Avokádo se tmavne. Ale když je čerstvé, je to jako malý pokrm.
Chleba s česnekem a máslem
Česnek na chlebě? Ano. Necháte česnek trochu roztát v máslu - ne příliš, jen dost, aby se uvolnila chuť. Pak ho rozmažete na chlebě. Pokud chcete, přidejte trochu petrželky. Je to jednoduché, ale silné. A funguje i jako večeře. Když máte hlad a nemáte čas, je to jedna z nejrychlejších věcí, které můžete udělat. A je to výborné, když chcete něco, co vás probudí.
Chleba s povidly a sýrem
Stará česká kombinace, která se ztrácí. Povidla z meruněk nebo švestek, položená na chlebě, s kouskem tvarohu nebo sladkého sýra. Je to sladké, kyselé a jemné. A pokud máte vlastní povidla, je to ještě lepší. Toto je nápad, který si pamatuju z babičky - na snídani, večer, nebo prostě když měla chuť. A je to jedna z mála věcí, které nejsou v obchodě, ale jen doma.
Chleba s klobásou a hořčicí
Nejde o tu klobásu z plastového balíčku. Jde o tu, kterou jste si koupili na trhu - s kůží, s kouskem tuku, s chutí. Nakrájejte ji na tenké plátky, položte na chleba, přidejte trochu hořčice a pár kousků cibulky. Je to jednoduché, ale silné. A je to jedna z nejčastějších věcí, které si pamatuju z dětství - když jsem šel domů ze školy, měla máma vždycky něco na chlebě. A tohle bylo jedno z těch nejčastějších.
Chleba s křupavou zeleninou
Nejde jen o rajčata. Zkusíte křupavou cibulku, okurku, petrželku, mrkev. Nakrájejte je na tenké plátky, položte je na chleba, přidejte trochu másla nebo sýra. Je to křupavé, čerstvé a výživné. A funguje i jako oběd, když nemáte čas vařit. A pokud máte zbytky z salátu, je to ideální způsob, jak je využít.
Chleba s klasickým játrem
Zkusíte kvalitní játro - ne tu z plechovky, ale tu, kterou jste si uvařili. Rozmažte ho na chlebě, přidejte trochu cibulky a trochu octa. Je to silné, bohaté a výživné. A je to jedna z mála věcí, které jsou skutečně přírodní. A pokud máte vlastní játro, je to ještě lepší. Nezapomeňte - játro by mělo být teplé. A chleba by měl být čerstvý. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s tvarohem a kyselou smetanou
Tvaroh na chlebě? Ano. Zkusíte tvaroh s kyselou smetanou, trochu soli a petrželky. Je to lehké, kyselé a nasycené. A funguje i jako večeře. A pokud máte tvaroh z kvalitního mléka, je to ještě lepší. Toto je jedna z věcí, které se často přehlíží, ale je to jedna z nejčistších chutí, které můžete mít na chlebě.
Chleba s výběrem z lednice
Někdy není potřeba nic složitého. Stačí vytáhnout z lednice všechno, co máte - sýr, šunku, rajčata, cibulku, okurku, máslo, hořčici. Položte to všechno na chleba. Necháte to být, jak je. A je to výborné. Nejde o to, co máte. Jde o to, že jste to všechno měli. A to je větší výhoda, než si myslíte.
Chleba s vlastním nálevem
Zkusíte nálev z česneku, petrželky a oleje. Nechte to pár dní v láhvi. Potom ho přidejte na chleba. Je to jednoduché, ale výrazné. A funguje i jako večeře. A pokud máte vlastní nálev, je to ještě lepší. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s medem a oříšky
Med a oříšky - třeba vlašské nebo lískové. Rozmažte med na chlebě, přidejte drobné kousky oříšků. Je to sladké, křupavé a nasycené. A funguje i jako snídaně. A pokud máte vlastní med a oříšky, je to ještě lepší. Toto je jedna z věcí, které se často přehlíží, ale je to jedna z nejčistších chutí, které můžete mít na chlebě.
Chleba s klasickým klobáskovým masem
Zkusíte klobáskové maso - ne ten z plechovky, ale ten, který jste si uvařili. Rozmažte ho na chlebě, přidejte trochu cibulky a trochu octa. Je to silné, bohaté a výživné. A je to jedna z mála věcí, které jsou skutečně přírodní. A pokud máte vlastní klobáskové maso, je to ještě lepší. Nezapomeňte - maso by mělo být teplé. A chleba by měl být čerstvý. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s klasickým těstovinovým nálevem
Zkusíte nálev z těstovin - s máslem, cibulkou, petrželkou a trochu octa. Nechte to pár dní v láhvi. Potom ho přidejte na chleba. Je to jednoduché, ale výrazné. A funguje i jako večeře. A pokud máte vlastní nálev, je to ještě lepší. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s klasickým vepřovým masem
Zkusíte vepřové maso - ne ten z plechovky, ale ten, který jste si uvařili. Rozmažte ho na chlebě, přidejte trochu cibulky a trochu octa. Je to silné, bohaté a výživné. A je to jedna z mála věcí, které jsou skutečně přírodní. A pokud máte vlastní vepřové maso, je to ještě lepší. Nezapomeňte - maso by mělo být teplé. A chleba by měl být čerstvý. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s klasickým kuřecím masem
Zkusíte kuřecí maso - ne ten z plechovky, ale ten, který jste si uvařili. Rozmažte ho na chlebě, přidejte trochu cibulky a trochu octa. Je to silné, bohaté a výživné. A je to jedna z mála věcí, které jsou skutečně přírodní. A pokud máte vlastní kuřecí maso, je to ještě lepší. Nezapomeňte - maso by mělo být teplé. A chleba by měl být čerstvý. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s klasickým sýrem a máslem
Zkusíte sýr a máslo - ne ty z plechovky, ale ty, které jste si koupili na trhu. Rozmažte je na chlebě. Je to jednoduché, ale výrazné. A funguje i jako večeře. A pokud máte vlastní sýr a máslo, je to ještě lepší. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s klasickým tvarohem a medem
Zkusíte tvaroh a med - ne ty z plechovky, ale ty, které jste si koupili na trhu. Rozmažte je na chlebě. Je to jednoduché, ale výrazné. A funguje i jako snídaně. A pokud máte vlastní tvaroh a med, je to ještě lepší. Toto je jedna z věcí, které se neprodávají v obchodech, ale jen doma.
Chleba s klasickým křupavým salátem
Zkusíte křupavý salát - ne ten z plastového balíčku, ale ten, který jste si připravili. Položte ho na chleba, přidejte trochu másla nebo sýra. Je to křupavé, čerstvé a výživné. A funguje i jako oběd, když nemáte čas vařit. A pokud máte zbytky z salátu, je to ideální způsob, jak je využít.
Chleba s klasickým těstovinovým salátem
Zkusíte těstovinový salát - ne ten z plastového balíčku, ale ten, který jste si připravili. Položte ho na chleba, přidejte trochu másla nebo sýra. Je to křupavé, čerstvé a výživné. A funguje i jako oběd, když nemáte čas vařit. A pokud máte zbytky z salátu, je to ideální způsob, jak je využít.