Co na oběd s bramborem?

Co na oběd s bramborem?

Bramborové polévky pro dobrý start

Asi mě znáte, jsem Klára a mám ráda brambory. Nevím, jak vy, ale mě brambory neomrzí. Můžete s nimi dělat tolik věcí! Jsou perfektní hotové samy o sobě, jako příloha, nebo dokonce jako hlavní složka bramborových jídel. Ale nejlepší na tom je, že jsou levné, výživné a velmi variabilní. Takže dneska bych chtěla mluvit o tom, co můžete udělat s bramborama na oběd. Jako první na seznamu máme bramborovou polévčičku.

Bramborová polévka je základním jídlem v české kuchyni. Je jednoduchá na přípravu, levná a výživná. Ale nejlépe na ní je, jak je útulná a zahřívá vás ze vnitř. Ať už je to tradiční česká bramborová polévka s houbami nebo třeba lehčí verze s koprem, vždy se jedná o lahodný pokrm. Moment, zastavte skříňky! Měla bych ještě něco dodat. Do bramborové polévky můžete přidat další suroviny podle své chuti. Třeba kápia paprika, mrkev, celer, petržel, pórek, zelí, špenát... možností je opravdu mnoho.

Hlavní chod: Bramborové pokrmy pro každý den

Co by mohl být lepší než hotový oběd z brambor, že? Jakmile máme za sebou předkrm v podobě polévky, můžeme přejít k hlavnímu chodu. Co třeba bramborová kaše s cibulkou a slaninou? Nebo bramborové placky, které můžete podávat s různými omáčkami podle své chuti. A pro ty, kteří dávají přednost něčemu slanému, co třeba zkuste bramborové noky?

O bramborových knedlících nemluvě. Všechna tato jídla jsou skvělá, ne jen proto, že jsou výživné a chutnají dobře, ale také proto, že je můžete připravit předem a ohřát je, když dostanete hlad. Já osobně miluji okamžik, když do kuchyně vstoupím a cítím vůni čerstvě uvařených brambor. Zavřu oči a připadá mi, že jsem zpátky v babiččině kuchyni.

Bramborové saláty: Oběd na cestách

Jak moc miluji bramborový salát! Kdo by odolal klasickému bramborovému salátu, který můžete sníst sám nebo jako doplněk k jiným jídlům? Ale co takhle zkuste něco jiného? Co třeba bramborový salát s ředkvičkami a jogurtovou omáčkou? Nebo bramborový salát s okurkami a hořčicí? Možnosti jsou nekonečné a vše záleží na vaší chuti.

Jednou jsem byla na pikniku a měla jsem jen brambory, cibuli, majonézu a hořčici. No, co byste dělali? Přesně tak, udělala jsem bramborový salát. A byl to nejlepší bramborový salát, jaký jsem kdy měla! Od té doby vždy přidávám hořčici do svého bramborového salátu. A věřte mi, je to vynikající!

Bramborové placky a další bramborové pochoutky

Další obědovou alternativou s brambory jsou placky. Kdo by neznal českou bramborákovou klasiku? Já je mám ráda horké, přímo z pánve, s kysanou smetanou a zeleninou. Ale co třeba trochu experimentovat? Bramborové placky můžete obohatit o různé suroviny, třeba sýr, kuřecí maso nebo třeba lososa. Fantazii se meze nekladou.

Osobně považuji bramborové placky za skvělou volbu pro nedělní brunch. Lze je také připravit jako předkrm na grilovací večírky. Ano, přesně tak, bramborové placky jsou výborné také na grilu. Jednou jsem je takto připravila na rodinném srazu a byly skvěle úspěšné.

Brambory jako příloha: Objevte nové možnosti

Brambory jsou tradičně podávány jako příloha k různým masovým pokrmům. Ale my bychom měli jít dále a objevit nové možnosti, jak brambory podávat jako přílohu. Co třeba brambory pečené v troubě se zelenými bylinkami? Nebo brambory vařené v páře s petrželkou?

Já osobně miluji pečené brambory. Jsou skvěle chutné s trochou soli a pepře. A protože už jsem u toho pepře, víte, že pepř má neskutečné výživové výhody? Například obsahuje hodně vitamínu C a má protizánětlivé účinky. Takže nejen, že dodává jídlu chuť, ale je také velmi zdravý.

Bramborové nápoje: Ano, čtete správně!

Možná se divíte, bramborové nápoje? Já vím, zní to divně, ale věřte mi, stojí to za to vyzkoušet. Jeden z nejznámějších bramborových nápojů je jistě vodka. Ale dnes s vámi budu sdílet recept na jiný bramborový nápoj, který je vhodný i pro děti - bramborový čaj. A ne, nejsem šílená, bramborový čaj je skutečně věc a je to opravdu dobré!

Vodka ze zemiáků je v Rusku velmi oblíbená, ale její výroba je poměrně složitá a vyžaduje určité znalosti. Bramborový čaj naopak připravíte snadno a rychle. A jeho příznivé účinky na zdraví vás určitě překvapí.

Tipy a triky: Jak udělat brambory ještě chutnější

Absolutně všechno, co jsem se za léta práce s bramborami naučila, se vejdlo do této poslední sekce. Zde se s vámi podělím o své nejlepší bramborové tipy a triky. Věřte mi, tyto jednoduché techniky mohou vaše bramborové pokrmy posunout na úplně jinou úroveň.

Tak například, vždycky si uvědomte, že brambory, které jsou správně uvařené, jsou měkké, ale ne rozvařené. Solfíra, kterou přidáváte do vody na vaření, by měla být dostatečná, ale ne příliš silná. A pokud to bude nutné, neváhejte brambory po uvaření osolit. Důležitý je také čas, kdy brambory oloupáte. Pokud je oloupete před vařením, budou mít po uvaření lepší strukturu a budou chutnat lépe.

Často se setkávám s otázkou, jak připravit brambory, aby byly lepší než ty z obchodu. Můj tip je poměrně jednoduchý - pečte je. Pečené brambory jsou skvěle křupavé a jejich chut' je neopakovatelná. A pokud chcete dosáhnout opravdu křupavé kůrky, jednoduše je před pečením potřete olivovým olejem a posypte hrubou solí.

Klára Benešová

Jsem specialistka na gastronomii a miluji vaření. Zajímám se o různé druhy kuchyní a neustále experimentuji s novými recepty. Mým koníčkem je také psaní a já ráda sdílím své oblíbené recepty s ostatními. Jsem autorkou několika kuchařských knih a vedu také populární blog o vaření.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Jak se vaří v páře?

Co nesmí jíst vegetariáni?

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.