Inspirace z celého světa
V dnešní době, kdy každá oslava či večírek by mohl snadno opanovat svět sociálních médií s hashtagem #foodporn, je dobré překvapit naše hosty něčím opravdu originálním a zajímavým. Samozřejmě, že tradiční chlebíčky jsou v našich končinách něco jako kultovní liturgie při kterékoliv události, ale co když bychom zkusili něco nového? Co kdybychom se vypravili na kulinářskou cestu kolem světa a naši oslavu změnili v mezinárodní festival chutí? Já tedy miluji chlebíčky i nadále, ale ruku na srdce, občas se po nich všichni opravdu jen zapráším. Vydejme se tedy na gastronomickou cestu a inspirujme se jídly, které mohou naši tabuli osvěžit stejně jako ledová zmrzlina v horkém létě.
Když blízký východ zavítá do vaší kuchyně
Určitě znáte ten moment, kdy se na party objeví hummus s pita chlebem a rázem se stanete tím nejpopulárnějším hostitelem ve městě. Originální recepty z Blízkého východu jsou fascinující, jejich chutě a vůně lákají k experimentování. Falafel, ten malý, křupavý zeleninový kuličkový zázrak, k němuž si můžete přidat libovolnou omáčku, ať už tahini, jogurtovou, nebo pikantní, je další skvělou volbou. Víte, co je na tomto jídle nejlepší? Je to, že si ho můžete přizpůsobit podle chuti a přitom působí na talíři velice esteticky. Nezapomeňte na šťavnaté kebaby, které mohou být z jehňatiny, hovězího nebo kuřecího masa, a báječně doplní vaši sestavu jídel přivolávající vůni orientu přímo do vašeho domova.
Záplava asijské kuchyně
Japonsko má sushi, Vietnam spring rolls, Thajsko má pad thai a my? My máme možnost všechny tyto lahůdky servírovat na naší oslavě! Ačkoliv příprava sushi může vyznívat jako náročná, věřte mi, s trochou trpělivosti a správnými surovinami to zvládnete jako profík. Navíc, prezentace sushi je samo o sobě uměleckým dílem, takže vás to bude bavit připravovat i podávat. Když mluvíme o spring rollsech, jsou to rychlé, osvěžující závitky plné zeleniny, které mohou jíst i ti, kteří se vyhýbají lepku! A pad thai? Ta směsice nudliček, zeleniny, bílkovin a omamných omáček je hotovým potěšením pro každého milovníka jídla.
Nebojte se experimentovat
Jsem ten typ člověka, který rád zkouší nové věci, a to platí i pro jídlo. Na jedné party jsem měl odvahu servírovat míchané exotické ovoce s čerstvými bylinkami a věřte nebo ne, byl to hit! Co takhle vyzkoušet crepes plněné jak slanými tak sladkými náplněmi? Francouzská kuchyně je bezpochyby lákavá a crepes můžete plnit prakticky čímkoliv od špenátu s kozím sýrem až po jahody s čokoládou. A jaká je vaše nejoblíbenější směs na výrobu crepes? Jana a já máme rádi klasické s Nutellou, přiznám se bez mučení.
Tapas – Španělská hostina na malých talířcích
Jestli je něco na španělské kuchyni, co miluji, tak to jsou tapas. Ty malé pochoutky, které přijdou na stůl v nekonečném sledu a přinášejí vám možnost ochutnat všechno trochu. Bravas brambory s pikantní omáčkou, plněné kalamáry, pikantní klobásy chorizo, sýrové croquetas, a olivy plněné ančovičkami. A samozřejmě, jídlo není kompletní bez dobrého španělského vína nebo osvěžující sangrie. Tapasy jsou jedním z mých oblíbených způsobů, jak uspokojit mnoho chutí bez toho, aniž bych se zaměřil jen na jeden hlavní chod.
Dezerty, které zanechají dojem
Dezerty by měly být korunou každé oslavy, a i když někdy vynechám hlavní chod, nikdy neopomenu sladký závěr. Zapomeňte na nudné dorty a zkusme něco zajímavějšího. Už jste někdy slyšeli o italském tiramisu servírovaném ve sklenici? Nejenže to vypadá ohromně, ale ty vrstvy kávy, mascarpone a kakaa jsou neodolatelné. A co takhle francouzské macarons? Ty malé, barevné chuťovky, které jsou stejně fotogenické jako lahodné a můžete je nabízet v celé škále chutí. Nejvíce mě láká představa kolekce dezertů z koutů všech světových kuchyní – taková malá sladká OSN, řekněme.
Jak se toho všeho v kuchyni zhostit
Zdá se vám to příliš složité? Nemusí to tak být. Tipy na pohodovou přípravu jakékoli slavnosti začínají dobrým plánováním. Začněte tím, že si předem pripravíte rozpis surovin a nákupní seznam. Věnujte pozornost čerstvosti surovin – čerstvé potraviny mohou zázraky udělat s vašimi pokrmy. Nebojte se využít moderní technologie a sledujte tutoriály na přípravu exotických jídel na internetu. A co je nejdůležitější, nenechte se odradit neúspěchem – jak říká Jana, "kdo nic nezkusí, ten taky nic nezkazí!" A na závěr, užijte si to. Tvoření na oslavě je o zábavě, sdílení a lásce k jídlu. S tímto přístupem a chutěmi ze všech koutů světa se na vaší oslavě budete cítit téměř jako na výpravě do dalekých krajin.
Věřte mi, když říkám, že jídlo může být stejně vzrušující jako cestování. A když můžeme přinést kousek světa k nám domů, proč bychom to neudělali? Příště, když plánujete oslavu nebo večírek, zamiřte do kulinářských vod neznáma – možná právě tam najdete ten pravý hit, který vaše hosty zanechá v úžasu!
Související příspěvky
Tyto příspěvky se vám mohou také líbit
Napsat komentář