Jak udělat kuřecí kousky na pánvi?

Jak udělat kuřecí kousky na pánvi?

Základní příprava kuřecích kousků

Vítejte v mé kuchyni! Ale tak, kdo se tu vlastně přivítal, to je tak! Pojďme rovnou k věci. Kuře, to je ten základ, ze kterého vycházíme, ten odrazový můstek do světa kulinárních výšin. Nejdříve se podívejme na kuře samotné. Jak vybrat to správné kuře? Jak ho očistit a připravit k vaření? Vždyť i základná příprava může ovlivnit celkový výsledek vašeho kuře na pánvi.

Abychom začali, je důležité vědět, že ne všechny díly kuřete jsou pro naše účely vhodné. Nejlepší je asi stehýnko, prso nebo křidélka, ale konec konců, záleží na vás. Já obvykle používám prsa, protože mám ráda šťavnaté maso, které se dobře krájí na malé kousky.

Svá prsa si převážně nakupuji již pořádně vykostěná. Je to jednodušší. Poté je důležité je omyt v čisté vodě a osušit. Pamatuji na dobrou radu, kterou mi dal Petr – místo aby jste je otírali do sucha utěrkou, nechte je na chvíli na vzduchu a nechte je samy uschnout. Tím budou připravené na další kroky.

Správné koření je polovina úspěchu

Jakmile máme maso připravené, přichází další klíčová část procesu, kterou je správné koření. Já vám prozradím svou tajnou zbraň, kterou jsou směsi koření. Nebojte se experimentovat. Každé maso, a zvlášť kuře, se může stát malým kulinářským dobrodružstvím, pokud ho ochutíte správnou směsí koření.

Kuře mám ráda s různorodostí chutí. Ráda používám vše od klasické soli a pepře, přes česnek, cibuli, papriku, kurkumu až po exotické koření jako je garam masala nebo kari. Vše záleží na vašem vkusu a množství koření, které máte po ruce. S kořením je to tak, že čím více si s ním pohráváte, tím lépe poznáváte jeho tajemství.

Při koření je důležité maso pořádně promíchat, aby se všechny chutě propojily. I zde má Petr svůj trik – radí mi nechat maso s kořením odležet v lednici alespoň na hodinu. Rozdíl v chuti je potom skutečně znatelný.

Kuře na pánvi: technika je základ

Po skončení marinovací doby se začíná skutečné kouzlo ve formě vaření. Na začátek se může zdát grilování kuřecích kousků na pánvi jako snadná záležitost, ale obávám se, že tomu tak úplně není.

Představte si to jako tanec. Prvním krokem je správný výběr pánve. Osobně dávám přednost železným pánev, protože rovnoměrně rozdělují teplo a tím pádem lépe ugrilují kuře. Ale já vám raději prozradím celý svůj taneční repertoár, abyste se příště mohli na parketu pořádně vyřádit!

Přidávám trochu oleje na pánvi a když je dobře rozehřátý, přidám kuřecí kousky. Tady je důležité neustále maso míchat a sledovat, aby se nepřipálilo. Kuře na pánvi je jako vztah – pokud ho necháte bez dozoru, může se rychle připálit.

Vše záleží na správném načasování, teplotě a pozornosti. Toto je místo, kde platí pravidlo "méně je někdy více". Myslete na to, že v tomto případě je to samozřejmě "méně je více" ve smyslu teploty a času na vaření a rozhodně ne v množství kuře, které hodláte sníst!

Finální doteky a servírování

Jenom co kuřecí kousky na pánvi začnou měnit barvu a pěkně zezlatí, tak je to signál, že jsou hotové. Nyní přijde ta nejobtížnější část – odolat tomu, abyste je hned nesnídali přímo z pánve, a místo toho je nechat odpočívat.

Výhodou kuřecích kusů je, že je můžete podávat s prakticky čímkoli. Preferuju třeba rýži, nebo těstoviny. Ale můžou být i součástí salátu, nebo je můžete podávat jen s chlebem. Nebo co třeba tortilla, to je také skvělá volba. Zvláště Petra to vždycky potěší.

A nakonec, ale rozhodně ne nejméně důležitá, je prezentace. Říká se, že jíme očima, takže je důležité, aby vaše jídlo vypadalo lákavě. Pár bylinek nebo zeleniny na talíři udělá divy. A můžete si být jisti, že i Petr by souhlasil s tím, že nic není lepšího, než mít na konci krásný oběd (nebo večeři), který jsme si sami připravili.

Klára Benešová

Jsem specialistka na gastronomii a miluji vaření. Zajímám se o různé druhy kuchyní a neustále experimentuji s novými recepty. Mým koníčkem je také psaní a já ráda sdílím své oblíbené recepty s ostatními. Jsem autorkou několika kuchařských knih a vedu také populární blog o vaření.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co se dá udělat z brambor?

Rozdíly mezi vařením a dušením: Klíč k dokonalosti v kuchyni

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.