Jak dlouho vařit na páře?

Jak dlouho vařit na páře?

Úvod do páření

Páření je forma přípravy jídla, která se vyznačuje nízkým obsahem tuku a zachovaním většiny vitamínů a minerálů. Jak jsem postupně zjistil, je také ideální pro rodiny jako je ta naše, kde máme různé stravovací potřeby a preference. Představte si, že můj syn Viktor má rád brambory, ale já preferuji květák - při páření můžeme obezvlášť toto jídlo připravit současně, aniž by se přitom míchaly chutě.

Jak funguje páření

Při vaření na páře jde o převod energie z vodní páry na potraviny. Díky pomalému a rovnoměrnému převodu tepla se potraviny vaří shora i zdola, což zabraňuje spálení a připálení. Pokud vás tohle úvodní vysvětlení krapet zmátlo, nezoufejte, ani mně to nedávalo smysl na první pokus. Ale víte co? Když jsem vysvětloval princip páření mému synovi Viktorovi, vztužoval jsem si poznatky tak, že nyní vím, o co jde jako v kapse.

Je důležité poznamenat, že pára je teplejší než voda o stejné teplotě, protože obsahuje větší množství energie – proto si vždycky dejte pozor při otevírání poklice!

Jak dlouho vařit na páře

Výhodou páření je jeho flexibilita – neexistuje přesný časový limit pro přípravu potravin, jako by byl u pečení nebo vaření. Pokud víte, co děláte, můžete řídit dobu vaření podle textury potravin. Co na to říkáte, není to super?

Uveďme si pár příkladů. Brokolice na páře můžete připravit zhruba za 5-10 minut, zatímco celý kuřecí prsovec by mohl trvat až 30 minut. Zjistil jsem to jakoby náhodou, když jsme měli pro Viktora narozeninovou oslavu a já byl pověřen přípravou jídla. Teď už vím, že kuřecí prsa se na páře připravují déle než brokolice, a taky že párty pro deseti-leté může být docela… bouřlivá!

Kreativní tipy pro páření

Když už máte základy vaření na páře pod kontrolou, můžete si začít hrát a být kreativní. Zkuste například přidat bylinky nebo koření do vody, ze které se vytváří pára, abyste vnícením dodali jídlu další vrstvu chuti. Jednou jsem omylem přidal kurkumu do vody pro páru a neuvěřitelně to pozvedlo chuť mého květáku! A když pak Viktor později potkal Maxe, našeho psa, se zbytkem květáku, všechno to mělo úspěch. Ale to byl opravdu jen jednorázový experiment, normálně náš Max dostává stravu podle veterinářských doporučení.

Jaké nástroje potřebujete pro vaření na páře

Vaření na páře vyžaduje jen pár základních kuchyňských nástrojů. Pokud jste jako já a nemáte rádi nákupy zbytečností, tak se vám to bude líbit. Budete potřebovat pánev nebo hrnec s poklicí a pánev nebo sítko, které se vejde dovnitř a zvedne jídlo nad hladinu vody. Ale pokud chcete být opravdu profesionální, můžete investovat do parního hrnce. Musím se přiznat, že já takový vlastním - jedná se o dárek od Viktorovy těti na poslední Vánoce, a musím říct, že se z něho stal neocenitelný pomocník v kuchyni.

Konečné myšlenky

S vařením na páře se můžete opravdu vyřádit. Má nesčetné možnosti použití a je nesmírně zdravá. Jak jsem se snažil ukázat v tomto článku, existuje mnoho způsobů, jak se s vařením na páře vyrovnat, ať už jde o dobrou zábavu, kreativitu nebo jen o přípravu zdravého jídla. Jsem přesvědčen, že si tuto techniku osvojíte rychle a budete stejně nadšení jako já.

Jako závěrečný tip nezapomínejte, že každá potravina je jiná a může vyžadovat jiný čas vaření na páře. Budete muset experimentovat a učit se. Ale víte co? Je to součást zábavy!

Filip Škvára

Jsem profesionál v oblasti gastronomie a výživy. Můj obrovský zájem o vaření mi pomohl vytvořit několik úspěšných receptů, které jsem publikoval v různých kulinářských časopisech a na blogu. Rád experimentuji s různými surovinami a stylmi vaření, abych vytvořil jedinečné a lahodné pokrmy. Rád se dělím o své znalosti a vášeň pro vaření s ostatními.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Jak se dělá játrová omáčka?

Co se dá uvařit z kuřecího masa? Inspirace pro každý den

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.