Co vařit v teplých dnech?

Co vařit v teplých dnech?

Lahůdky z chladničky

Ahoj, já jsem Tomáš, milovník vaření a žijící v nádherné Brně. Dnes jsem tu s dalšími tipy na teplé letní dny. Když ukazatel na teploměru stoupá nad 30 stupňů Celsia, myslím, že všichni souhlasíme, že poslední věc, co chceme udělat, je stát u horkého sporáku. Proto je moudré mít v chladničce nějaké lahůdky. Něco, co je chladivé a osvěžující, ale zároveň je to pořádný oběd.

Jeden z mých oblíbených chladných jídel je tzatziki. Tento řecký pokrm z jogurtu, okurky a česneku je skvělý jako příloha k grilovanému masu nebo zelenině. Ale znáte ještě verzi tzatziki s avokádem? Tato varianta vám dodá hned několik různých chuťových dimenzí a ještě více vás osvěží. Právě nedávno jsem si vzpomněl na období, kdy jsem každý den připravoval tzatziki pro partu přátel, která přijela na návštěvu z Prahy. Jakmile jsem jim jednou nachystal avokádovou verzi, stali se z nich závislí a já jsem s nimi musel sdílet tajemství mého receptu.

Hravé saláty na léto

Co dalšího si můžeme v těchto vedrech připravit? Co třeba zkusit nějaký osvěžující salát? Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají něco lehkého a chutného. Saláty jsou také ideální, pokud máte doma zbytky zeleniny nebo ovoce. Jeden z mých osobních favoritů je melounový salát s bazalkou. Stačí si vzít čerstvý meloun, přidat pár lístků bazalky, trochu olivového oleje a soli. Voilà! Máte skvělý letní salát. Tento recept je jednoduchý, rychlý a vyžaduje minimální přípravu. Není nic lepšího, než se v horkém létě osvěžit takovým salátem.

Navíc v případě, že máte nějaký chuťový podnik, můžete do takového salátu přidat i něco extra. Třeba kousky uzeného lososa, grilované krevety, nebo třeba sýrové kuličky. Osobně jsem velkým fanouškem kombinace melounu a fety. A pokud se vám to zdá divné, vyzkoušejte to. Zaručuji vám, že budete příjemně překvapeni.

Zdravé dezerty pro horké dny

Pokud jde o dezerty, musím říct, že v létě preferuji něco lehčího. Těžké čokoládové dorty si nechávám na chladnější měsíce. Představte si, že sedíte na balkóně, do ruky si vezmete studený, osvěžující desert, a díváte se na zapadající slunce. Zní to jako sen, že? Jedním z mých oblíbených letních dezertů je čerstvá ovoce s jogurtem a medem. Nejenže je to rychlé a snadné, ale také se dá snadno připravit dopředu. Ideální pro ty dny, kdy se vám nechce nic vařit.

Připravuji si to ráno a pak to nechám v chladničce do odpoledne nebo do večera. Jogurt a med dodají ovoci rozměr, zatímco ovoce dodá dezertu nějakou strukturu. A vždy můžete přidat i nějaké ořechy pro trochu křupavosti. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat ovoce, které máme v létě k dispozici. A pokud jste jako já a milujete čerstvou mátu, můžete ji také přidat do tohoto dezertu. Přidá to jen další vrstvu chuti a ještě více osvěží.

Chladivé nápoje pro horké letní dny

Na závěr bych chtěl mluvit o nápojích pro horké letní dny. Víme, jak je důležité zůstat hydratováni, zvláště během horkých letních měsíců. Proto je dobré mít po ruce nějaké chladné nápoje. Ať už je to obyčejná voda, něco s bublinkami, nebo třeba domácí limonáda.

Osobně jsem velkým fanouškem domácí citronové limonády. Je to něco, co jsem se naučil dělat od své babičky a je to něco, co se hodí opravdu na jakoukoli příležitost. Stačí mít po ruce citrony (nebo limetky, pokud máte rádi trochu jinou chuť), cukr a studenou vodu. Můžete si také přidat nějaké bylinky, jako je mátu nebo citrónovou trávu. Je to tak jednoduché a přitom tak chutné. A co je na tomto nejlepší? Můžete si ho připravit předem, dát do lednice a mít ho po ruce kdykoli ho budete potřebovat.

Tomáš Halouzka

Jsem profesionální kuchař s hlubokou láskou k gastronomii a jemnému vaření. Mimo své práce v restauraci se věnuji psaní receptů a sdílení postupů a triků z vaření online. Mým cílem je inspirace lidí k experimentování v kuchyni a objevování nových chutí.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co uvařit rychlovka?

Jak efektivně zakonzervovat ovoce: Best praktiky pro jablka

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.