Co uvařit za 200 Kč?

Co uvařit za 200 Kč?

Hledání těch správných surovin

Jestli jste někdy stáli v supermarketu a přemýšleli, jak uvařit něco zdravého, chutného a hlavně dostupného, jste na správném místě. Jdu nakupovat s Jana skoro každý den - tak jsem se naučil pár triků, jak si vše pořádně spravovat. Jdete-li do slev, můžete získat některé úžasné ingredience za skvělou cenu, aniž byste se museli spoléhat na osvědčené, ale mnohdy nudné konzervy.

Vyhněte se impulzivním nákupům a nekupujte si suroviny, které jsou mimo sezónu. Nakupováním podle sezóny můžete ušetřit spoustu peněz, získat lokální, čerstvé a chutné suroviny, a také podpořit své místní zemědělce. Kdo ví, co se dozvíte, když se budete bavit s lidmi, kteří vaše jídlo pěstují?

Domácí suroviny jako základ

Často si připadám jak ten kuchařský superhrdina. Není to tak, že bych měl magickou vařečku. Ale moje tajná zbraň je něco, co byste mohli mít také doma. Domácí suroviny jako základ. Víte, kolik můžete ušetřit, když si sami vypěstujete třeba bylinky?

Já sám mám na zahradě výběr bazalky, oregana, rozmarýnu a dalších nezbytných bylinek pro mé kulinářské dobrodružství. Nejenže to vypadá hezky, ale také to dává mým jídlům tu sladkou domácí chuť.

Jednoduše dobře, za dobrou cenu

Vždycky to říkám Janě: koření je kuchařův nejlepší přítel! S kořením můžete přeměnit nejjednodušší jídlo na kulinářský zážitek. A nemusí to stát majlant. Co třeba cibule, česnek, paprika a rajčata na pánvi, posypat oreganem, pepřem a solí, a máte chutný oběd.

Ale myslím, že moje oblíbená je fazolová polévka. Kdo by nebyl rád za lahodnou horkou polévku na podzim? Je to tak jednoduché - fazole, zelenina a maso na kostce, opečené s kořením a zalité vývarem. A můžete k ní přidat i chléb, pokud chcete.

Udělejte věci dopředu

Máte také pocit, že vaše kuchyň je chaos? Jana mi vždy říká: "František, musíš věci připravit dopředu". Takže si vždy naplánuji své jídlo na týden dopředu. Budete překvapeni, jak se stres z domácího vaření sníží.

Chystáte-li se na přípravu jídla pro příští týden, můžete také ušetřit peníze! Již nebude třeba kupovat něco navíc "jen pro případ". Organizovaní lidé vědí, že co nepoužijí dnes, použijí zítra.

Co říká o tom všem pes Max?

No, nedávno jsem se pokusil uvařit jídlo za 200 Kč a Max mi byl po celou dobu na patách. Chtěl jsem mu dát kousek masa, které jsem právě opekl, ale on si raději vybral mrkev, kterou jsem měl na krájení pro salát. Předtím bych nevěřil, že pes může jíst zeleninu!

Nakonec jsme se při vaření oba skvěle bavili a já si byl jistý, že to, co jsem uvařil, bylo nejen chutné, ale také dostupné. A to je nejdůležitější věc. Nezapomeňte, že jídlo je o radosti, o štěstí a o sdílení. Ať už s rodinou, se psem či jen sami pro sebe.

František Němec

Jsem expert na gastronomii, pracuji jako šéfkuchař v prestižním olomouckém restaurantu. Ve svém volném čase se nejraději věnuji psaní o vaření a receptech, které rád sdílím na svém blogu i v kuchařských knihách, které jsem napsal. Mou vášní je také cestování, protože mi to umožňuje objevovat nové chutě a inspiraci pro moje recepty.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Jak se nazývá pomalé pečení?

Perfektní rýže ve vodě: Návod krok za krokem

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.