Co uvařit k večeři?

Co uvařit k večeři?

Základy plánování večeře

Když se změní čas večera a v kuchyni zavládne ticho, plánování večeře se stane mým denním úkolem. Můj hladní žaludek začne zakřičet a můj mozek bude mít sklon se vypnout. Usmyslím recept, který je rychlý, chutný a zdravý. Ale co když už nemám nápady na večeře? Co když je můj lednička běda a moje skříně jsou také skoro prázdné?

Bez potřebné přípravy a nápadů je často těžké pravidelně připravovat kvalitní jídla. Proto je důležité mít pevný plán a nějaké základní recepty v záloze. Jídlo by se mělo připravovat s láskou a pečlivostí. Je to jako kouzelný rituál, který nás vede k radosti z konzumace vlastnoručně připraveného jídla.

Předkrm vděčnosti

Pokud začínáme vařit večeři, měli bychom si vzít chvilku a zavřít oči. Bylo to, co jsem dělala jednou, když jsem si uvědomila, že vaření není jen o tom, nějak si poradit s hladem. Je to o vděčnosti za to, že máme co jíst, a že máme prostředky a dovednosti, jak připravit vydatný pokrm.

Bylo to jedno odpoledne, kdy jsem byla úplně vyčerpaná a neměla jsem sílu ani nápad, co vařit. Moje dcera Ludmila si stěžovala, že je hladová. Byla jsem na pokraji zoufalství, když mi náhle naskočila myšlenka: "Co když začnu tím, že budu vděčná za to, že máme možnost jíst a vybírat si z tak široké škály potravin?" A tak jsem to udělala. Vzala jsem si chvíli, zavřela oči a úplně se soustředila na svoji vděčnost. Bylo to úžasné. Najednou jsem měla energii a inspiraci vařit.

Inspirujte se sezónou

Co si budeme povídat, jaké potraviny jsou k dispozici, záleží na ročním období. Zvlášť pokud se snažíte jíst místní a organické potraviny, je dobré vědět, co je právě v sezóně. V létě máme ovoce jako jahody, meruňky nebo třešně, ze zeleniny okurky, rajčata, brokolici. Naopak na podzim a v zimě jsou tady jablka, hrušky, dýně a kořenová zelenina jako mrkev a řepa.

Inspirace z přírody je nekonečná. Každé roční období má svůj specifický charakter a pokud se naučíte využívat sezónní potraviny, můžete objevit mnoho nových a zajímavých receptů. Výhodou je, že tyto potraviny jsou čerstvé, plné vitamínů a mnohdy i levnější.

Namačkání, co doma najdete

Možná si teď říkáte, co dělat, když vám v lednici zbude pár zbytků a nechce se vám do obchodu. No, pro mě je to to pravé dobrodružství. S tímto výchozím bodem se může stát cokoliv. A často se stane něco neuvěřitelně dobrého. Třeba jsem jednou měla v lednici pár rajčat, polovinu cukety a nějakou sýrovou náplň, kterou měla Ludmila na toustech. Vymyslela jsem recept na cuketové placičky s rajčaty a sýrem. Bylo to vynikající!

Když máte málo potravin, můžete být kreativní. I z těch nejjednodušších surovin můžete připravit chutné a výživné jídlo. Stačí trochu fantazie, zručnosti a odhodlání.

Vaření se dětmi

A co vaření se dětmi? Ano, vím, že to může být výzva. Ale věřte mi, že pokud dáte svým dětem možnost pomoci vám v kuchyni, mohou získat mnoho dovedností a pochopení o jídle. Moje dcera Ludmila mě často doprovází v kuchyni. Jindy mi pomáhá krájet zeleninu nebo míchat těsto. Myslím, že to je skvělý způsob, jak ji naučit o jídle, vaření a také o odpovědnosti.

Možná to není vždy hladké a někdy může být ve vaší kuchyni trochu větší nepořádek, ale za to, jak se vaše děti budou cítit hrdé a samostatné, to stojí. A může vám to také ušetřit čas. Zatímco vy připravujete hlavní chod, vaše děti vám mohou pomoci s přípravou předkrme nebo dezertu.

František Němec

Jsem expert na gastronomii, pracuji jako šéfkuchař v prestižním olomouckém restaurantu. Ve svém volném čase se nejraději věnuji psaní o vaření a receptech, které rád sdílím na svém blogu i v kuchařských knihách, které jsem napsal. Mou vášní je také cestování, protože mi to umožňuje objevovat nové chutě a inspiraci pro moje recepty.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Jak se dusi cibule?

Chutné večeře bez masa: Recepty plné chuti a jednoduché přípravy

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.