Co si udělat na oběd? 15 rychlých a chutných nápadů pro každý den

Co si udělat na oběd? 15 rychlých a chutných nápadů pro každý den

Plánovač rychlých obědů

Vyberte si 1-5 receptů z 15 rychlých nápadů pro oběd a zjistěte celkový čas přípravy, potřebné ingredience a nákupní seznam. Ideální pro rychlé plánování týdenních obědů.

Vyberte své obědy

Vyberte 1 až 5 receptů. Nejvyšší počet je 5 pro optimalizaci nákupu a přípravy.

Vepřový řízek s bramborovou kaší a zeleninou

20 minut

Klasický, rychlý oběd s bramborovou kaší a zeleninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmezánem

15 minut

Rychlá rajčatová omáčka s těstovinami a parmezánem

Rýže s kuřecími prsíčky a zeleninou

20 minut

Lehký oběd s kuřecím masem a zeleninou

Omáčka z fazolí s chlebem

15 minut

Sytý oběd z fazolí s chlebem

Těstoviny s pestem a mozzarellou

10 minut

Pesto těstoviny s mozzarellou

Bramborák s kysanou kapustou

25 minut

Česká klasika s bramborákem a kysanou kapustou

Sýrové těstoviny s šunkou

15 minut

Klasická comfort food s těstovinami a sýrem

Tuna s bramborami a salátem

15 minut

Oběd s tunou a bramborovým salátem

Klobása s bramborami a cibulí

15 minut

Klobása s brambory a cibulí

Palačinky s tvarohem a švestkami

20 minut

Sladký oběd s palačinkami a tvarohem

Zeleninový šťávový polévka s chlebem

10 minut

Lehká zeleninová polévka

Rýže s tofu a zeleninou

20 minut

Vegetariánský oběd s tofu a rýží

Sýrový výpěk s bramborami

15 minut

Sýrový výpěk s bramborami

Oběd z mikrovlnky: rýže, kouřená klobása a zelenina

7 minut

Nejrychlejší oběd z mikrovlnky

Oběd na práci: termoska s polévkou

5 minut

Polévka pro termosku

Výsledný plán obědů

Celkový čas přípravy: 0 minut
Nákupní seznam:
  • Není potřeba žádné nové ingredience
Doporučený pořadí:
  • Není potřeba žádné speciální pořadí

Na oběd nemáte nápad? Nejste sami. Každý den v 11:30 se v českých kuchyních opakuje stejná otázka: co si udělat na oběd? Přitom oběd není jen další jídlo - je to ta chvíle, kdy tělo dostane energii na zbytek dne, kdy si odpočinek od práce nebo školy zaslouží něco skutečně dobrého. A ne, nemusíte vařit tři hodiny. Víte, co je nejlepší? Stačí pár jednoduchých nápadů, které vám zaberou méně než 25 minut.

1. Vepřový řízek s bramborovou kaší a zeleninou

Toto je klasika, která nezklame. Vepřový řízek na pánvi s trochu solí a pepřem, za pět minut je hotový. Bramborová kaše? Stačí vařit brambory v kůži, oloupat, rozmačkat a přidat trochu másla a mléka. Zelenina? Stačí zmražená mrkev a hrášek z mikrovlnky. Celkem: 20 minut, 4 ingredience, plný žaludek. A nezapomeňte na kousek čerstvého chleba - ten je důležitý.

2. Těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmezánem

Největší chyba? Přemýšlet, že omáčka musí být složitá. Stačí olivový olej, česnek, konzervovaná rajčata, trochu bazalky a trochu soli. Přidejte trochu vody, nechte vařit 10 minut. Těstoviny vařte současně. Když jsou hotové, smíchejte je s omáčkou, posypte parmezánem a máte jídlo, které vás přesvědčí, že italská kuchyně není jen pro turisty.

3. Rýže s kuřecími prsíčky a zeleninou

Řešení pro ty, kdo mají v lednici jen základní věci. Kuřecí prsíčko nakrájíte na kousky, osolíte, obalíte trochu olivovým olejem a dát na pánvi. Zatímco se peče, vaříte rýži. Zeleninu - například brokolici a mrkev - přidáte do vody s trochu solí a necháte vařit 7 minut. Všechno smícháte. Konečný výsledek: lehký, ale sytý oběd, který nezatěžuje žaludek.

4. Omáčka z fazolí s chlebem

Konzervované fazole (červené nebo černé) jsou jako zázračný kamarád. Přidejte k nim cibuli, česnek, kávovou lžičku kouřené papriky, trochu vody a nechte vařit 10 minut. Můžete přidat i trochu rajčatové pásty - to dá hloubku. Podávejte s kouskem černého chleba a trochu kečupu, pokud chcete. Výsledek? Sytý, chutný a levný oběd. A ano, funguje i na práci v termosce.

5. Těstoviny s pestem a mozzarellou

Pesto nevyžaduje čerstvou bazalku z tržnice. Koupíte ho v obchodě za 60 korun. Vážíte si ho? Ano. Vaříte těstoviny, smícháte s pestem, přidáte kousky mozzarely a trochu oříšků. Pokud máte v lednici sušené rajčata, přidejte je. Je to rychlé, ale zároveň působí jako restaurační jídlo. A není to jen pro letní dny - v zimě to vás ohřeje stejně dobře.

6. Bramborák s kysanou kapustou

Česká klasika, kterou neznáte? Bramborák s kysanou kapustou je perfektní kombinace. Bramborák vaříte z hrubě nasekaných brambor, vajec a mouky. Kysaná kapusta z konzervy se zahřeje na pánvi s trochu másla. Když je bramborák zlatý, přidáte kapustu. Jednoduché, ale neuvěřitelně syté. A výborné na zimní dny, kdy je venku mráz a máte chuť na něco, co vás obklopí jako příběh od babičky.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmezánem na dřevěném stole.

7. Sýrové těstoviny s šunkou

Stačí těstoviny, sýr (jako Gouda nebo Emmental), trochu mléka a šunka. Nejprve vaříte těstoviny. Zatímco vaří, roztíráte sýr s malým množstvím mléka na pánvi, dokud není hladký. Přidáte šunku a smícháte s těstovinami. Výsledek? Klasická „comfort food“, která nevyžaduje žádné speciální ingredience. A pokud máte v domě děti - tak to je jejich oblíbené jídlo.

8. Tuna s bramborami a salátem

Konzervovaná tuna je jako zázračný kamarád. Otevřete konzervu, přidejte trochu olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Brambory vaříte celé, oloupejte, nakrájíte. Salát z listové zeleniny a okurky. Všechno smícháte. Tento oběd má všechno: bílkoviny, sacharidy, vlákninu. A je ideální, pokud chcete jíst něco lehkého, ale ne chudého.

9. Klobása s bramborami a cibulí

Klobása z lednice, brambory z pytle, cibule z košíku. Na pánvi zahřejte trochu oleje, přidejte klobásu a nechte se zlatit. Přidejte nakrájenou cibuli. Zatímco se cibule vaří, vaříte brambory. Když jsou všechny hotové, smícháte je. Přidejte trochu čerstvého petrželku. Jídlo, které vás naplní, aniž byste museli přemýšlet o něčem složitějším.

10. Palačinky s tvarohem a švestkami

Nejste si jistí, jestli je to oběd? Proč ne? Palačinky z jednoduchého těsta (vajíčko, mléko, mouka, trochu soli) se pečou za 5 minut. Naplníte je tvarohem, přidáte švestky (čerstvé nebo z konzervy) a trochu medu. Je to sladké, ale ne jako dezert - je to jídlo, které vás naplní a zároveň vás raduje. A pokud máte děti, tak to bude jejich nejoblíbenější oběd v týdnu.

11. Zeleninový šťávový polévka s chlebem

Stačí zelenina z konzervy - mrkev, celer, petrželka, hrášek - a trochu vody. Vaříte 10 minut, přidáte trochu soli a pepře. Můžete přidat i trochu křenového prášku. Podávejte s kouskem černého chleba. Je to lehké, ale plné vlákniny a vitamínů. Ideální, když jste unavení, ale nemáte chuť na těžké jídlo.

Termoska s polévkou na pracovním stole s chlebem a sýrem.

12. Rýže s tofu a zeleninou

Pro ty, kdo nejí maso. Tofu nakrájíte na kousky, obalíte trochu sójovou omáčkou a smažíte na pánvi. Přidejte mrkev, brokolici a cibuli. Vaříte rýži. Všechno smícháte. Toto je rychlé, zdravé a plné bílkovin. A pokud máte v domě vegetariánského člena rodiny, tak to je ideální řešení.

13. Sýrový výpěk s bramborami

Na pánvi smažíte nakrájené brambory. Přidejte kousek sýra, trochu mléka a vajíčko. Přidejte trochu soli a pepře. Nechte vařit 10 minut. Výsledek? Jako omeleta, ale s bramborami. Je to jednoduché, ale nápadné. A výborné, když máte jen pár věcí v lednici.

14. Oběd z mikrovlnky: rýže, kouřená klobása a zelenina

Nejrychlejší řešení. Rýži vaříte v mikrovlnce (3 minuty). Kouřenou klobásu nakrájíte a zahřejete v mikrovlnce (2 minuty). Zeleninu (mrkev, hrášek) zahřejete v mikrovlnce (1,5 minuty). Všechno smícháte. Celkem: 7 minut. Nejrychlejší oběd, který máte v domě.

15. Oběd na práci: termoska s polévkou

Večer si připravíte polévku - třeba z černého hrachu, z brambor nebo z fazolí. Dáte ji do termosky. Ráno ji vezmete do práce. V poledne ji zahřejete v mikrovlnce. Je to jednoduché, chutné a zdravé. A nezapomeňte na kousek chleba a trochu sýra. Takový oběd vás nezatíží, ale naplní.

Co dělat, když nemáte čas ani nápad?

Největší chyba je čekat, až budete mít chuť. Nečekáte na chuť - připravíte si nápad. Každý víkend si vytvořte jednoduchý seznam: 5 obědů, které znáte, 3, které chcete vyzkoušet. Uložte ho na telefon nebo na papír vedle lednice. Když přijde čas na oběd, stačí kouknout a vybrat. Neřešíte „co?“, jen „který?“.

Proč se to vyplatí?

Oběd není jen o jídle. Je to ta chvíle, kdy se přerušíte, vezmete dech, přemýšlíte o dnech. Když máte rychlý, chutný oběd, nebudete mít chuť na svačinu v 16:00. Nebudete mít hlodání v břiše. A nebudete se cítit jako po těžkém výletu. To všechno se dá udělat za 20 minut. Stačí trochu plánování a trochu odvahy.

Klára Benešová

Jsem specialistka na gastronomii a miluji vaření. Zajímám se o různé druhy kuchyní a neustále experimentuji s novými recepty. Mým koníčkem je také psaní a já ráda sdílím své oblíbené recepty s ostatními. Jsem autorkou několika kuchařských knih a vedu také populární blog o vaření.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Delicious Banana Recipes: Sweet and Savory Ideas

Proč nejíst ovoce večer? Věda a praxe o ovoci v noci

Co mám vařit o víkendu?

© 2025. Všechna práva vyhrazena.