Co si dát k jídlu když doma nic není?

Co si dát k jídlu když doma nic není?

Zásoby, které možná máte doma

Řeknu vám o zásobách, které můžete mít doma, aniž byste si to uvědomili. Znáte ten pocit, že máte prázdnou lednici, ale zároveň žaludek řve jako lev? Tak já tu situaci znám velmi dobře. U mě doma se to stává průměrně jednou týdně. A proto jsem se s ním musel naučit vypořádat a využít všechno, co mám po ruce.

A víte co? Při takových okamžicích se skutečně zrodí kouzlo. Člověk je nucen improvizovat a vznikají pak někdy skutečně zajímavé a nové chutě. Třeba hořčice, med a čokoláda z ledničky nezní jako správná kombinace, ale po několika pokusech můžete být překvapeni. Pokud jste trochu kreativní, můžete doslova vykouzlit zázraky.

Můžete začít hledáním základních ingrediencí, jako je těstoviny, rýže, konzervovaná zelenina nebo fazole. Tyto věci mohou posloužit jako základ pro mnoho jídel. Pak je tu obilniny - teď nemyslím nutellu, ale spíše obilí jako ovesné vločky nebo müsli.

Konzervované potraviny: Jak na ně?

Jsem si jist, že máme na dně skříně nějaké zapomenuté konzervy. Mohou to být fazole, ovoce, tunák nebo dokonce masa. Může se zdát, že tyto přísady nemají co společného, ale ono to není tak úplně pravda. Třeba tunák můžete zkusit kombinovat s rýží a fazolemi a výsledek bude překvapivě chutný a výživný pokrm. A nemusíte se bát experimentovat, nakonec je to o kreativitě a o hledání nových zestů.

Moje osobní zkušenost? Jednou jsem měl jen konzervu fazolí a to bylo vše. Můj syn Viktor začal být hladový a já nevěděl, co s tím. Tak jsem vzal fazole, trochu sýra, co jsem našel v lednici a přidal k tomu bramborové lupínky. Zvučí to možná divně, ale nakonec jsme se oba najedli a dokonce se nám to i chutnalo!

Mražené potraviny: Přehlížený poklad

Výběr mražených potravin bývá často opomíjen nebo se na něj zapomíná. Je to v podstatě váš vlastní obchod s potravinami, který je otevřený 24/7. A co je na tom nejlepší? Ať už jde o mraženou zeleninu, maso, ryby, ovoce nebo dokonce připravené jídlo, je to tam, kdykoli ho potřebujete.

Gurmánský tip je použít mražené ovoce jako základ pro zmrzlinu nebo smoothie. A to není vše, mražené zeleniny mohou být rychlým a snadným doplňkem k jakémukoli jídlu. No a pokud máte dostatek času, můžete z mraženého masa připravit vynikající guláš.

Hrnek je váš přítel

Všechno se dá vařit v hrnku. Ne, to není vtip. Můžete vyrobit hrnkovou polévku, hrnkové těstoviny, hrnkový koláč a dokonce i hrnkovou omeletu. Jak se to dělá? Stačí přidat suroviny do hrnku, přidat vodu a dát do mikrovlnky. Toto je jedna z nejsnadnějších a nejrychlejších kuchyňských technik, které můžete použít, když nemáte co jíst.

Ano, dělal jsem to. Bylo jedno chladné zimní ráno a já jsem chtěl něco horkého na snídani. Tak jsem si vzal hrnek, nalil do něj ovesné vločky, přidal vodu a důkladně promíchal. Pak jsem to vložil do mikrovlnky na 2 minuty a měl jsem horkou a vydatnou snídani.

Využijte koření a dochucovadla

Koření a dochucovadla mohou z nechutného a nudného jídla udělat skvělý pokrm. Dobrým startem je sůl a pepř, ale můžete se také pokusit experimentovat s česnekem, chilli, kari a různými bylinkami. Nebojte se být kreativní a experimentovat.

Věřte mi, jednoduché jídlo může být nádherně oživené, když k němu přidáte správné koření. Můj tip? Kousek másla a sůl mohou udělat z vaší obyčejné rýže gourmet zážitek.

To je vše, co jsem chtěl sdílet. Jídlo může být zábavné a experimentální, i když jste omezeni tím, co máte. Takže příště, když se budete cítit jako v restauraci, ale nemáte kde ani co, zkuste některé z mých tipů a triků. Budete překvapeni, co všechno můžete vytvořit z toho, co máte doma. Dobrou chuť!

Šimon Strakoš

Jako expert na gastronomii jsem se celý život věnoval zkoumání a pochopení všeho, co se týče chutí a receptů. Vztah k psaní mi umožňuje sdílet své znalosti a vášeň pro vaření s ostatními. Pracuji jako šéfkuchař v nenápadné, ale útulné restauraci v Ostravě, kde se každodenně věnuji přípravě kreativních pokrmů. Nejraději tvořím inovativní recepty, které inspirují ostatní k objevování nových chutí.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co si dát k večeři: Nápady na zdravé večerní jídlo, které potěší každého

Nedělní obědové inspirace: recepty a tipy pro každou rodinu

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.