Co na oběd v sobotu?

Co na oběd v sobotu?

Úvodem

Pokud jste někdy stáli, jako já, před ledničkou a zírali dovnitř s tupým pohledem, ztraceni v otázce „Co na oběd v sobotu?“, vězte, že nejste sami. Ve skutečnosti měla jedna studie za cíl zjistit, kolik času lidé tráví rozhodováním o tom, co jíst, a ukázalo se to být až 35 minut denně! To je přes 4 dny v roce ztracené na pouhé rozhodování o jídle. Ale my, gurmáni a kulinární dobrodruzi, se nebojíme této výzvy. S tímhle článkem vám dám páru inspirací, abyste už nemuseli trávit takové množství času rozhodováním a mohli si vychutnat víkendové vaření a stravování.

Luxusní polévka na oběd

Víkend je skvělý čas na to vyzkoušet něco nového a trochu výjimečného, než jsou naše obvyklé šlapky a polívky ze sáčku. Já osobně mám rád extravaganci a neváhám ji přenést i do své kuchyně. Co třeba třeba polévka z celeru s parmazánem? Zní to náročně, ale vážně to není. Budete potřebovat celer, cibuli, česnek, máslo, šalvěj, vývar, smetanu a samozřejmě parmazán. Jak postupovat? Upečte celer v troubě do měkka, osmažte cibuli a česnek na másle, přidejte upečený celer a zalejte vývarem. Povařte společně a pak mixujte do hladka. Smíchejte s parmazánem a šlehačkou, přidejte šalvěj a máte hotovo. Delikátní a luxusní polévka na sobotní oběd!

Hlavní jídlo s elegantním twistem

Teď, když jsme otřásli vrchol kulinářských dovedností s naší polévkou, pojďme dál k hlavnímu jídlu. Já osobně jsem fanoušek klasiky, ale v sobotu se vždy snažím jízdě přidat nějaký ten twist. Dnes se tedy ponoříme do receptu na kuřecí prsa naplněná ricottou a špenátem. Jídlo, které je na talíři vždy skvěle vypadající a chutná ještě lépe. Budete potřebovat kuřecí prsa, ricottu, špenát, cibuli, česnek a nějaké to koření, které máte rádi. Prsa nakrájejte a naplňte směsí ricotty, špenátu, osmažené cibule a česneku. Zavařte v troubě a máte hotovo. Elegantní, chutné a ne zcela obvyklé jídlo, které jistě potěší každého, kdo se k vám na oběd zastaví.

Dezert je třešničkou na dortu

Žádný sobotní oběd není úplný bez sladkého dezertu, který ho uzavírá. A ne, nemluvím o kopečku zmrzliny nebo kupovaném zákusku. Chci vám představit něco jednoduchého, ale zároveň nádherně chutnajícího – jablečný crumble. Potřebujete jen jablka, mouku, cukr, máslo a skořici. Jablka nakrájejte do malých kousků, posypte cukrem a skořicí a důkladně promíchejte. Smíchejte mouku s máslem a cukrem a vytvořte krupicovou směs. Rozložte jablka na plech a vrch rovnoměrně pokryjte těstovou směsí. Pečte v troubě do zlatova. Sladký a křupavý dezert, který je nejen snadný na přípravu, ale také dokonale ukončí každý sobotní oběd.

Inspirační zdroje pro sobotní obědy

Pokud jste jako já a máte rádi kulinářské programy na televizi, pak jste možná někdy slyšeli o Gordonu Ramsayovi, jehož recepty jsou nejen skvělou inspirací, ale také uměleckou formou kulinárického umění. Pro sobotní obědy doporučuji jeho knihu „Gordon pro domácnosti“, kde najdete tóny fantastických a jednoduchých receptů, které vám pomohou odpovědět na otázku „Co na oběd v sobotu?"

Kde najít ingredience?

Ať už jde o běžný supermarket nebo místní farmářský trh, kvalitní suroviny jsou základem každého úspěšného receptu. Ano, je to pravda, že některé supermarkety mají čerstvější a vysoce kvalitní suroviny než jiné, ale pokud máte možnost, rozhodně doporučuji podporovat místní farmáře a nakupovat na farmářských trzích. Nejenže pomáháte podpořit místní ekonomiku, ale také dostáváte nejvyšší kvalitu čerstvých a v sezóně dostupných surovin, které můžete najít.

Kdy investovat do dražších ingrediencí?

Každý, kdo trávil čas vařením, ví, že cena surovin se může lišit a v některých případech může dramaticky ovlivnit konečný výsledek jídla. Takže kdy stojí za to investovat do dražších surovin? Samozřejmě záleží na typu receptu a na vašem rozpočtu, ale vězte, že pokud se jedná o hlavní složku receptu, jako je maso, ryby nebo zvláštní druhy sýrů, pak je investice do vyšší kvality rozhodně stojí za to.

Příště...

Doufám, že jste si tento článek užili a našli jste zde nějakou inspiraci pro svůj sobotní oběd. Příště se budeme zase věnovat tématu jídla a receptů, takže se těšte na další díl tohoto kulinářského dobrodružství. A připomeňte si, jak řekl velký šéfkuchař Julia Child: „Vaření s láskou poskytuje výživu pro duši.“ Takže ať už vaříte pro sebe nebo pro své blízké, udělejte to s láskou a užijte si každou chvilku strávenou v kuchyni.

Filip Škvára

Jsem profesionál v oblasti gastronomie a výživy. Můj obrovský zájem o vaření mi pomohl vytvořit několik úspěšných receptů, které jsem publikoval v různých kulinářských časopisech a na blogu. Rád experimentuji s různými surovinami a stylmi vaření, abych vytvořil jedinečné a lahodné pokrmy. Rád se dělím o své znalosti a vášeň pro vaření s ostatními.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co na rychlou večeři?

Jak připravit nejlepší dušené maso: krok za krokem

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.