Co na oběd v sobotu?

Co na oběd v sobotu?

O přípravě oběda v předstihu

Být maminkou a současně vést blog je náročný úkol, ale s náležitou přípravou se vše zvládne. A příprava je klíčovým slovem i v případě oběda. Jak tedy na to? No představte si, že je sobotní ráno, sluníčko svítí a vy jste připraveni začít svůj den. Ale co na oběd? Děti už od rána ptají, co bude dobrého a vy jen kroutíte hlavou. Ale nemusí to být takhle.

Nejlepší způsob, jak zabránit těmto situacím, je plánování jídel předem. Už ve čtvrtek si sednu s blokem a tužkou a naplánuji, co budeme mít na oběd v sobotu. Opravdu to pomáhá. Nejenže máte větší klid, ale také odpadá ten stres z poslední chvíle, kdy nevíte, co budete vařit.

Můj oblíbený způsob jak připravovat sobotní oběd je použití pomalého hrnce. Stačí ráno hodit všechny ingredience do hrnce a můžete se věnovat svým aktivitám. A když se vrátíte z procházky s dětmi a pejskem Maxem, oběd už je hotový! Fantastické, nemyslíte? Tento způsob vaření je skvělý hlavně v dnech, kdy máte plány mimo domov, ale potřebujete mít připravený oběd pro rodinu.

Výběr vhodných jídel pro sobotní oběd

Když už máme tip na přípravu oběda, pojďme se podívat na to, co bychom mohli vařit. Nyní vám nabídnu několik oblíbených receptů na sobotní obědy, které si oblíbila moje rodina. A jak víte, Viktor a Kristýna jsou celkem vybíraví, takže pokud se těmto dvěma líbí, je to skoro záruka, že bude chutnat i ostatním.

Jedním z favoritů je klasický český guláš. Ano, je to trochu pracnější pokrm, ale výsledek stojí za to. Navíc guláš je velmi variabilní a můžete ho přizpůsobit podle toho, jaké maso máte právě doma. Hovězí, vepřové, kuřecí, všechno chutná skvěle. A nemusíte se bát, že byste neměli co přidat, pokud nemáte všechny ingredience. Zkuste třeba přidat více cibule nebo papriky, pokud nemáte dostatek masa. A nezapomeňte na dobrou houstičku!

Dalším oblíbeným melounem je kuřecí prsa na smetaně. Kuřecí maso nařežte na proužky, osmažte na cibulce s kořením a pak zasypte moukou. Chvíli promíchejte a pak zalijte smetanou. Pokud chcete, můžete přidat trochu houbového vývaru pro lepší chuť.

Nyní přichází moje oblíbená část - vychytávky a tipy, které vám mohou usnadnit vaření. Konec konců, kdo by nechtěl ušetřit čas a nervy, ať už jde o přípravu oběda nebo jakoukoliv jinou kuchyňskou činnost?

Vychytávky a tipy pro lepší vaření

Můj první tip je tento: využijte svůj mrazák! Rozumím tomu, že máte obavy z mražených pokrmů, ale nemusíte se bát. Když víte, co do nich dáváte, není v tom nic špatného. Například, když mám hodně zeleniny, tak ji částečně uvařím, rozdělím do menších porcí a zamrazím. Pak stačí jen vyndat, rozmrazit a oběd je na stole. A stejně tak si poraďte s masem. Kupte ho, když je v akci, naporcujte a zamrazte. Je to rychlé, praktické a hlavně levné!

Udělala jsem tohle jednou, když jsem byla v obchodě a viděla jsem hodně zvýhodněnou zeleninu. Koupila jsem ji, uvařila a zmrazila jsem ji. A když jsem pak potřebovala něco rychle uvařit, stačilo jen vyndat z mrazáku a bylo to.

Na druhou stranu, nemůžu zapomenout na mou kočku Lunu, která je také hrdinou této příběhové linie. Jednoho dne, když jsem právě rozbalovala maso, aby vyndala do mrazáku, Luna se rozhodla, že by chtěla ochutnat. Tak přiběhla, sebrala kus masa a běžela pryč. Bylo to tak vtipné a já se hodně smála. Ale pak jsem už musela běžet za ní a snažit se získat maso zpět.

Aktivity pro sobotní odpoledne

Jak víte, soboty jsou obvykle dny, kdy má rodina spoustu volného času. A co děláme my v naší rodině? No, já a moje děti Viktor a Kristýna máme obvykle nějakou aktivitu. Ať už je to pohádka, práce na zahradě nebo hra na dvorku, vždy něco děláme. A nezapomínáme ani na našeho psa Maxe. Ten je také součástí našich sobot, jak jinak.

Ale zpět k našim aktivitám. Občas si zakoupíme novou deskovou hru a strávíme odpoledne hraním. Jindy jdeme na procházku do parku a necháme Maxe vyřádit. Když jsme v parku, tak Viktor a Kristýna rádi sbírají listy a kaštany, které pak použijí pro své tvořivé projekty. Jde o skvělou kombinaci pohybové, vzdělávací a tvořivé činnosti.

To je z našeho sobotního oběda a odpoledne vše. Doufám, že vám tyto tipy a triky pomohou, a že se vám bude vařit lépe. A hlavně, nezapomeňte, že vařit může být zábava! Tak si to užijte a dobrou chuť!

Jana Vokurková

Jsem expertka na gastronomii se specializací na českou kuchyni. Mám ráda vytváření originálních receptů a postupů vaření. Kromě své práce jako šéfkuchařka v přední olomoucké restauraci, jsem také autorka několika kuchařských knih. Psaní o receptech a vaření je moje velké vášně a koníček, kterým se zabývám ve svém volném čase. Mým cílem je sdílet svou lásku k jídlu a vaření s lidmi po celém světě.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co mám vařit o víkendu?

Chutné večeře bez masa: Recepty plné chuti a jednoduché přípravy

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.