Odhalení taje kari: Příprava začíná!
Ahoj, milí kuchaři a gurmani! Tady Filip a dneska se chystám na pořádnou dobroty: rýži s kari, lahoda, která zahřeje každé srdce. Kouzlo téhle rýže si můžete vychutnat o samotě nebo jako doplněk k masu, kuřeti nebo zelenině. Je tedy čas vybalit všechny hrnce a pánve a vytáhnout z kuchyňských skříněk veškeré koření. Naše kulinářská dobrodružství dneška začíná.
Posvátný rituál výběru a namáčení rýže!
Náměstí republiky uprostřed dne, lidé se motají kolem stánků s květinami a ovoce. Poznáváte to? To je Olomouc, můj domov! A jelikož jsem zde, potřebuji něco dobrého na večeři. A co je lepšího než rýže s kari?! Rýže je, jak asi víte, klíčovou součástí tohoto jídla. Velmi důležité je vybrat správný druh rýže – doporučuji basmati pro její jemnou chuť a proslulou oddělenost zrn po uvaření. A jednu skvělou věc vám prozradím – namáčejte rýži! Ano. Rýže namočená před vařením se lépe uvaří a je chutnější. Plňte mísu vodou, vhoďte rýži a nechte ji tam minimálně 30 minut, když máte čas, tak klidně i hodinu. Tímto krokem odhalujeme první tajemství dokonalé rýže s kari.
Ve vůni zeleniny a koření se rodí kari
Mezitím, když rýže relaxuje ve vodní lázni, se můžeme pustit do přípravy kari. Ze základních surovin si vezmeme cibuli, česnek, zázvor a chilli... a samozřejmě kari koření. Kari koření je opravdovou explozí chutí, je tvořené směsí různých koření jako je kurkuma, koriandr, kmín a další. Někteří lidé přidávají do kari i rajčata, ale upřímně - já to dělám bez nich, můj syn Viktor je totiž nesnáší.
Ohledně vaření rýže: Není to tak těžké!
Rýže je odpočatá a připravená k vaření. Do hrnce vlijte trochu oleje, a jakmile je horký, přidejte rýži. Nezapomeňte rýži předem dobře sčedit! Vaříme rýži asi 10 minut, pak ji scedíme a necháme stranou.
Kari omáčka: kouzelné míchání chutí
Na pánvi si na oleji orestujeme cibulku, česnek, zázvor a chilli, pak přidáme kari koření a voňavý základ pro naši kari omáčku je hotový. Chcete-li omáčku hutnější, přidejte polévkovou lžíci hladké mouky a pro rozředění omáčky použijte vodu nebo zeleninový vývar. Dejte vaší kari omáčce trochu lásky a věnujte jí aspoň 20 minut vaření na mírném ohni, aby vše pěkně propojilo.
Spojení rýže s kari: Konečný krok k dokonalosti
Nyní, když rýže i kari omáčka jsou připravené, je čas je spojit dohromady. Položte rýži na talíř a přelijte ji omáčkou. A pokud jste jako já, přidejte ještě trochu koriandru pro extra čerstvý nádech. A tady máte dokonalou rýži s kari!
Vtipy a závěrečné poznámky
A teď, jak slíbeno, malý vtip na závěr: Proč zrnko rýže nikdy neuvaříte samo? Protože... to by bylo až příliš o-sam-ělé! No dobrá, možná jsem se tímto vtipem trochu přepálil, ale doufám, že vás to alespoň trochu pobavilo. A komu by se chtělo stát o-sam-ělým zrncem rýže, že?!
Tak a teď si můžete jít vychutnat svou lahodnou rýži s kari. Přeji vám dobrou chuť a těším se zase příště s novými recepty a radami z kuchyně! Pamatujte, vaření je zábava a ne něco, čeho byste se měli bát. A pokud máte štěstí, přijde se podívat i náš rodinný pes Max a ochutná, co jste uvařili, tak jako dnes. Ne, nežereme Maxovi rýži s kari. Ale určitě můžu potvrdit, že si pochutnal na mých kouscích kuřete, které jsem připravil jako přílohu k naší rýži s kari. A co jsem se dnes naučil? Že Max má rád kuře, ale rýži s kari raději nechá na nás. Tak vstříc dalším kulinářským dobrodružstvím!
Související příspěvky
Tyto příspěvky se vám mohou také líbit
Napsat komentář