Co s těstovinami?

Co s těstovinami?

Otevření obálky těstovin

A tak jsme se dostali k otevírání obálky těstovin. No, řekněte mi, kdo by to byl řekl, že tolik věcí se dá říct o něco tak každodenního jako je otevírání obálky těstovin? Ale věřte mi, je to tak. Začněme od začátku, jak se obálka otevírá. Mohli by jsme to dělat nůžkami, ale já už jsem tak totálně svázaná s tím, že si musím celou kuchyň udržovat v čistotě (dítě a domácí mazlíčkové, víte, jak to chodí), takže já raději sáhnu po otvíráku. A pak je tady ten moment se strachem, jestli vám těstoviny náhodou nevypadnou na podlahu. Mých dětí Viktor a Kristýna už mě párkrát dostaly do takové situace. A náš pes Max? Ten byl vždy připravený na pomoc. S nějakým pikosekundovým reflexem se objevil, pokaždé když jsem na podlahu vypadla třeba jediný těstovinový fusilli.

Výběr těstovin

Jakmile se vám podařilo obálku otevřít a těstoviny nekončí na podlaze nebo v tlapkách našeho milovaného Maxe, je čas přemýšlet o tom, jaké těstoviny vlastně vařit. Já mám osobně ráda linguini, ale můj Viktor je naopak úplně posedlý špagetami. Kristýna je mnohem méně náročná a ráda se přizpůsobí. Ale pak je tady naše kočka Luna, která vypadá, že preferuje tagliatelle - vždycky když přinesu domů balíček, skočí na něj a začne ho olizovat. Což je samozřejmě hypertrofované. Ale to je naše Luna. Všechno tohle je přitom jen špička ledovce, protože existuje nespočet druhů těstovin, které bychom mohli vyzkoušet. A to nám otevírá úžasnou oblast kulinářských experimentů.

Volba receptu

Nemyslete si, že když máme vybranou těstovinu, jsme hotovi. Řekla bych, že teprve začínáme. Potřebujeme recept. A jaký recept? No, tady je možností jak ryb v moři. Fettucine Alfredo, Lasagne alla Bolognese, Carbonara, Marinara, dítě a tak dále. A možná si teď říkáte: "Vždyť to jsou jen italské recepty!". A máte pravdu. Ale vraťme se k tomu, co jsem řekla na začátku: možností je hodně, tak proč se omezovat? Nemusíme jít pouze tradiční cestou. Co třeba asijské nudle? Nebo těstovinový salát? Možnosti jsou nekonečné a já bych řekla, že právě v tom je kouzlo vaření těstovin.

Úprava těstovin

Ok, takže máme recept a těstoviny. Ale co teď? No, jednou z nejdůležitějších věcí, které musíme udělat, je správně těstoviny upravit. Jak jsem již zmínila, těstoviny připravujeme podle konkrétního receptu, ale to neznamená, že existuje pouze jeden způsob, jak je upravit. Například, pokud máme recept na spagety Bolognese, můžeme si vybrat, zda budeme těstoviny vařit měkce nebo na skus. A to nemluvím o těstovinách plněných omáčkou nebo těch, které jsme možná barvili potravinářskými barvami, aby se líbily našim dětem. Stále je tu tolik věcí, které můžeme udělat!

Omáčky pro těstoviny

Omáčky, ach omáčky! Některé těstoviny jsou dělané tak, aby přitahovaly omáčku, jiné naopak. Takže jakou omáčku použít? Záleží na preferencích. Ráda se řídím pravidlem, že nudle by měly doprovázet tenčí omáčky, zatímco tvarované těstoviny jako třeba penne nebo fusilli se chytají omáčky tužší. A pak máme těstoviny jako je lasagne, kde je omáčka integrální součástí celé konstrukce. Samozřejmě, nejlepší je experimentovat a najít svůj vlastní vkus.

Náležité podávání

Myslíte, že jakmile máme navařeno, je konec práce? Naaa, ještě chybí režijní práce při servírování. Těstoviny musí být podávané správně, aby své vlastní charakteristiky vynikly. Například, pokud máme špagety s rajčatovou omáčkou, chceme, aby byly součástí uměleckého díla na talíři, ne aby byly jen rozmetány někde v rohu. A navíc, chtějí naše těstoviny doplňky? Možná parmazán nebo italské byliny? Možná chleba na straně, nebo sklenku červeného vína pro nás dospělé? Servírování je zkrátka umění samo o sobě.

Kulinářské experimenty s těstovinami

A na závěr, nezapomeňme na kulinářské experimenty. Možnosti jsou opravdu nekonečné. Jako máma a kuchařka jsem vyzkoušela tolik těstovin a jejich různých kombinací, že bych mohla vytvořit vlastní kuchařskou knihu. Ale skvělé na těstovinách je, že nikdy nekončí. Je to taková nekonečná kulinářská hra. Takže na závěr bych vás chtěla povzbudit, abyste experimentovali, zkoušeli nové věci a hlavně užívali tento úžasný gastronomický světem těstovin.

Jana Vokurková

Jsem expertka na gastronomii se specializací na českou kuchyni. Mám ráda vytváření originálních receptů a postupů vaření. Kromě své práce jako šéfkuchařka v přední olomoucké restauraci, jsem také autorka několika kuchařských knih. Psaní o receptech a vaření je moje velké vášně a koníček, kterým se zabývám ve svém volném čase. Mým cílem je sdílet svou lásku k jídlu a vaření s lidmi po celém světě.

Související příspěvky

Tyto příspěvky se vám mohou také líbit

Co uvařit bez masa?

Co rychlého k jídlu?

Napsat komentář

© 2024. Všechna práva vyhrazena.